niedziela, 13 kwietnia 2014

Musowy Sernik Kawowo - Orzechowy

Za równy tydzień będziemy w trakcie wielkanocnego świętowania. Zapewne będziemy odpoczywać i razem z rodziną celebrować ten dzień. A także smakować różne wspaniałości przygotowane na tą okazję. Bo Wielkanoc to jednak jeden z większych kulinarnych testów. Dlatego na wielkanocny podwieczorek musowo musi być pyszny placek. Podaję Wam więc wariację na temat sernika. Owsiano-orzechowy spód i gładka serowa masa z kawowym posmakiem nie będzie takim wielkim grzechem. Ale za to na pewno przypadnie sernikowym łasuchom.

Składniki (na 12 porcji):
  • 3 garście orzechów włoskich (80 g) 
  • 1/2 szklanki płatków owsianych 
  • 1 łyżka miodu 
  • 40 g masła
Miód i masło rozpuść w garnuszku. Płynną masę wymieszaj z płatkami i posiekanymi na drobno orzechami. Przełóż do tortownicy (średnica 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10 minut.
  • serek homogenizowany light 750 g 
  • jogurt naturalny gęsty 250 g 
  • 4 jajka 
  • 5 łyżek cukru 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 1 łyżeczka cynamonu
Kawę zalej 1/4 szklanki wrzątku, dodaj cynamon. Napar odstaw do wystygnięcia. Jaja zmiksuj, dodaj jogurt oraz serek homogenizowany, następnie cukier i mąkę. Na samym końcu dodaj przestudzony napar kawowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wylej masę na podpieczony spód. 
Podpiecz sernik w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 10 minut, a następnie zmień termostat do 130 stopni i piecz ciasto jeszcze godzinę. Wystudź. Smacznego!


Wartość Kaloryczna 230 kcal (1 porcja)
Białko 8,9 g    
Węglowodany  22,4 g   
Tłuszcz 11,2 g

3 komentarze:

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)