Litania młodości zawarta jadalnej w miniaturce mózgu ! Pysznie! ;)
Składniki ( na 160 g masła):
- 250 g orzechów włoskich (bez łupin)
Orzechy rozsyp równomiernie na blaszce i upraż w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (z termoobiegiem) przez 10 minut. Następnie przesyp je na ściereczkę, zrób 'sakiewkę' i potrząsaj, aby łupinki się oddzieliły. Orzechy przełóż do wysokiego naczynia. Tam cierpliwie rozdrabniaj orzechy. Rób przerwy i dalej rozdrabniaj. Blenduj aż orzechy puszczą olej (ok. 15 minut) i masa będzie mokra, ale gęsta. Przechowuj w lodówce.
I na kanapkę !
Wartość Kaloryczna 100 kcal (1 łyżeczka {10g} )
Białko 2,5 g
Węglowodany 2,8 g
Tłuszcz 9,5 g
Białko 2,5 g
Węglowodany 2,8 g
Tłuszcz 9,5 g
masło z orzechów włoskich musi szczególnie pysznie smakować, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest przepyszne! Obawiam się, że nie posmarowałabym nim kanapki, tylko zniknęłoby prosto ze słoiczka! :)
OdpowiedzUsuńTrudno się od tego powstrzymać . ;)
Usuńuwielbiam masła z wszelkich orzechów. włoskie to jedno z moich ulubionych ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne w zeszłym roku, bo trudno było mi uwierzyć, że z samych orzechów włoskich powstaje takie cudo, ale po zrobieniu przekonałam się, że wystarczą orzechy włoskie i troszkę czasu, żeby sprawic sobie przyjemność:) Polecam takie masełko każdemu, kto lubi zjeść smacznie i zdrowo:)
OdpowiedzUsuńp.s. Szkoda tylko, że w tym rroku tak mało orzechów włoskich:(
Chwila cierpliwości, a takie niebo w gębie! I to z jednego składnika, a gdy ktoś ma w swoim ogrodzie orzechowca to cudo! Pozdrawiam cieplutko ;)
Usuńmega kaloryczne ale mega smaczne :) robilam juz takie sobie
OdpowiedzUsuń