niedziela, 27 października 2013

Masło Orzechowe. Włoskie.

Chleb niech żyje! Tylko samotny wygląda tak samotnie. . Jesień jest, orzechy pod nogami turlają się. Zróbmy coś pożytecznego, usuńmy je z drogi. Zróbmy coś pożytecznego, dla ciała, podniebienia i zdrowia. Masło z orzechów włoskich. Dużo kalorii, ale samo zdrowie. Zawierają pełnowartościowe białko i kwasy omega - 3. Są źródłem fosforu - odżywiają i wspomagają pracę mózgu. Zawierają także żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, ale także witaminę E, która korzystnie wpływa na skórę.
Litania młodości zawarta jadalnej w miniaturce mózgu ! Pysznie! ;)




Składniki ( na 160 g masła):
  • 250 g orzechów włoskich (bez łupin)
Orzechy rozsyp równomiernie na blaszce i upraż w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (z termoobiegiem) przez 10  minut. Następnie przesyp je na ściereczkę, zrób 'sakiewkę' i potrząsaj, aby łupinki się oddzieliły. Orzechy przełóż do wysokiego naczynia. Tam cierpliwie rozdrabniaj orzechy. Rób przerwy i dalej rozdrabniaj. Blenduj aż orzechy puszczą olej (ok. 15 minut) i masa będzie mokra, ale gęsta. Przechowuj w lodówce.
I na kanapkę ! 


Wartość Kaloryczna 100 kcal (1 łyżeczka {10g} )
Białko 2,5 g    
Węglowodany  2,8 g   
Tłuszcz 9,5 g  



7 komentarzy:

  1. masło z orzechów włoskich musi szczególnie pysznie smakować, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno jest przepyszne! Obawiam się, że nie posmarowałabym nim kanapki, tylko zniknęłoby prosto ze słoiczka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam masła z wszelkich orzechów. włoskie to jedno z moich ulubionych ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam podobne w zeszłym roku, bo trudno było mi uwierzyć, że z samych orzechów włoskich powstaje takie cudo, ale po zrobieniu przekonałam się, że wystarczą orzechy włoskie i troszkę czasu, żeby sprawic sobie przyjemność:) Polecam takie masełko każdemu, kto lubi zjeść smacznie i zdrowo:)
    p.s. Szkoda tylko, że w tym rroku tak mało orzechów włoskich:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chwila cierpliwości, a takie niebo w gębie! I to z jednego składnika, a gdy ktoś ma w swoim ogrodzie orzechowca to cudo! Pozdrawiam cieplutko ;)

      Usuń
  5. mega kaloryczne ale mega smaczne :) robilam juz takie sobie

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)