czwartek, 24 października 2013

Krakersy. Serowe.

Jesień piękną jest. A podczas innych pór roku taką się nie wydaje.. Długie wieczory są dłuuuuuuuugie. Małą przegryzką można podłechtać podniebienie. 
Krakersiki. Serowe. Przybierające dziwne postaci. Pikantne. Pyszne! 
Wiewiórcze... 
Jeżykowe...


Składniki (ok. 35 krakersów):
  •  1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (200g)
  • 30 g margaryny 
  • 1/3 szklanki mleka 
  • 25 g sera żółtego 
  • łyżeczka soli 
  • przyprawy wedle gustu (np. papryka ostra, słodka)
Mąkę przesiej i posiekaj z masłem. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do mąki, posól wszystko i dokładnie wymieszaj. Następnie powoli dolewaj mleko i wyrabiaj jednolite ciasto. Cienko rozwałkuj i wykrawaj krakersy. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.


Wartość Kaloryczna 30 kcal (1 krakers)
Białko 0,8 g    
Węglowodany  4,4 g   
Tłuszcz 1 g  

4 komentarze:

  1. Właśnie coś takiego za mną chodzi :) Idealne do przegryzania przy oglądaniu filmów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej jakie ładne !
    Smaczne wiewióreczki :) kreatywność na wysokim poziomie u Ciebie ! nigdy nie robiłam własnych krakersów, jednak te wiewiórki do mnie przemawiają, iż muszę wytestować ;d
    smacznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest wreszcie szansa że przemycę trochę sera do diety mojej córki, bo stawia opór kiedy tylko zaproponuję choć odrobinę. Do tej pory udało się przemycić go tylko w kluskach. dzięki za przepis. Pozdrawiam Kaśka

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)