Krakersiki. Serowe. Przybierające dziwne postaci. Pikantne. Pyszne!
Wiewiórcze...
Jeżykowe...
Składniki (ok. 35 krakersów):
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (200g)
- 30 g margaryny
- 1/3 szklanki mleka
- 25 g sera żółtego
- łyżeczka soli
- przyprawy wedle gustu (np. papryka ostra, słodka)
Mąkę przesiej i posiekaj z masłem. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do mąki, posól wszystko i dokładnie wymieszaj. Następnie powoli dolewaj mleko i wyrabiaj jednolite ciasto. Cienko rozwałkuj i wykrawaj krakersy. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Właśnie coś takiego za mną chodzi :) Idealne do przegryzania przy oglądaniu filmów :)
OdpowiedzUsuńTakich przepisów brakuje:)
OdpowiedzUsuńojej jakie ładne !
OdpowiedzUsuńSmaczne wiewióreczki :) kreatywność na wysokim poziomie u Ciebie ! nigdy nie robiłam własnych krakersów, jednak te wiewiórki do mnie przemawiają, iż muszę wytestować ;d
smacznie pozdrawiam
Jest wreszcie szansa że przemycę trochę sera do diety mojej córki, bo stawia opór kiedy tylko zaproponuję choć odrobinę. Do tej pory udało się przemycić go tylko w kluskach. dzięki za przepis. Pozdrawiam Kaśka
OdpowiedzUsuń