środa, 30 października 2013

Cynamonki

Cudownie jest. Korzennie jest. Piekarnik mam. Cynamon mam. .. 
Ciasteczek czas! 
Przegrychy czas. Coś, co smakuje i syci. I smakuje. I celebruje jesień za oknem. Zza okna, zza kubka herbaty. Miło przegryza się, nawet z kotem na kolanach wiercącym dziurę w brzuchu. Wersja pełnoziarnista popularnych cynamonowych ślimaczków.



Składniki (na 10 sztuk):
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • pół szklanki mleka 2% 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 żółtko 
  • 20 tabletek słodzika 
  • pół opakowania drożdży instant (ok, 3,5g)
Przesiej mąkę. Wymieszaj ją z drożdżami, olejem, rozgniecionym słodzikiem, żółtkiem i mlekiem. Wyrabiaj na jednolitą masę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3 płaskie łyżki cynamonu 
  • 5 tabletek słodzika
  • białko z 1 jaja
Ubij białko na pianę i, miksując, dodaj cynamon oraz rozdrobniony słodzik. 
Rozwałkuj na kształt prostokąta wyrośnięte ciasto. Posmaruj pianką cynamonową. Zwiń w rulon i pokrój szerokim nożem na 10 równych części. każdą z nich spłaszcz jeszcze palcami. Odłóż do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut. 


Wartość Kaloryczna 125 kcal (1 ciastko )
Białko 5,1 g    
Węglowodany  19 g   
Tłuszcz 2,5 g  

6 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasteczka już czuję ich aromat i smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cynamonowe i pełnoziarniste.. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają przepysznie ;)
    ja polecam również te : http://gotujzmuzyka.blogspot.com/2013/11/bueczki-cynamonowe.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I smakiem nie ustępują wyglądowi. ;)
      Ciekawy blog, muzyczno-kuchenny, będę śledzić jak się rozwija. :)

      Usuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)