Nazwa troszkę niepoprawna, ale w jedzeniu chodzi przecież o smak. A smak rekomenduję. 
Super jako pasta kanapkowa, dip do krakersów na imprezę lub smarowidło na cokolwiek. 
Co mamy? 
Fasola - źródło białka i zdrowych nienasyconych tłuszczów, działa przeciw rakotwórczo. 
Tahini, czyli masełko sezamowe również zawiera nienasycone tłuszcze oraz kwasy omega-3 i omega-6 a także potas więc wspomagają nasze serducha. 
Sok z cytryny to źródło witaminy C, a czosnek  jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. 
- 1 puszka białej fasoli (po odsączeniu 240 g)
 - 1 łyżka tahini
 - sok z 1/2 cytryny
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 - bazylia
 - sól
 - pieprz
 
Odsącz fasolę. Czosnek posiekaj i upraż chwilę na patelni (do momentu aż zacznie wydzielać intensywny zapach). Wszystkie składniki wrzuć do wysokiego naczynia (bazylia, sól i pieprz do smaku czyli nie za dużo i wedle uznania) i zblenduj. Zajadaj. :)
Wartość Kaloryczna 220 kcal (100 g)
Białko 9,3 g
Węglowodany 21,8 g
Tłuszcz 9,6 g
Białko 9,3 g
Węglowodany 21,8 g
Tłuszcz 9,6 g


Pysznie i zdrowo, wykonam na pewno :)
OdpowiedzUsuńLubię jeść fasolę, a w takiej postaci jeszcze nie jadłam :)
Zapraszam :*
Mój blog
<--- Odwdzięczam się za każdą obserwacje --->
(Tylko nie zapomnij zostawić linka do swojego bloga
w komentarzu na moim blogu)
Przepysznie wygląda! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com
Coś pysznego! Zapraszamy do nas na www.kcalmar.com/blog
OdpowiedzUsuńświetna sprawa! Samodzielne przyrządzanie takich posiłków to sama przyjemność :) Można jeszcze dodatkowo ułatwić sobie sprawę dzięki skorzystaniu z https://mrchef.pl/ gdzie można zabawić się z gotowaniem, zamówić sobie danie, a konkretnie składniki do niego i zacząć działać! Na zdrowie!
OdpowiedzUsuń