Europejskie taka nazwa. Ale nadal ratujemy polskie jabłka.
W tym cudownym, żółciutkim jabłeczniku.
Inny zamysł na tradycyjną szarlotkę.
Wilgotną, owocową, sytą. Dorodną.
- 2 jaja
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 40 g cukru pudru
- 75 g miękkiej margaryny
- 5 jabłek
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem przy pomocy miksera do uzyskania białej masy. Teraz dodajemy po jednym jaju, cały czas pracując mikserem. Mieszamy mąki oraz sodę i przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej. Dajemy także sól i cukier wanilinowy. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy tłuszczem. Równomiernie przekładamy masę do foremki.
Obieramy jabłka i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy owoce na cząstki czy ósemki. Wykładamy jabłka na masę, lekko je dociskając. Posypujemy cynamonem .. ii lądujemy w piekarniku. Nagrzanym do 180 stopni rzecz jasna. Ciasto powinno tam siedzieć ok. 40 minut.
- 250 ml śmietany 18%
- 3 jaja
- 40 g cukru pudru
Wartość Kaloryczna 170 kcal (1 porcja)
Białko 3,5 g
Węglowodany 18,7 g
Tłuszcz 8,7 g
Faaajnie, ale uwazam, ze powinnas pisac porcje w gramach, bo "jedna porcja" dla kazdego to co innego :D dla mnie nieraz jedna porcja to lyzeczka ciasta czyli jakies 15 gram.. a dla drugiego porcja to 150 gram. Wiesz jak jest. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nic nie upiekłam w życiu, ale może się skuszę.
OdpowiedzUsuńSuper że podajesz kalorie do każdego dania, jednak dołączam się do prośby abyś podawała porcję w gramach, będzie dużo wygodniej! Będę zaglądać częściej i szukać inspiracji ;)
Pozdrawiam