niedziela, 28 grudnia 2014

Jabłecznik po francusku

Europejskie taka nazwa. Ale nadal ratujemy polskie jabłka. 
W tym cudownym, żółciutkim jabłeczniku.
Inny zamysł na tradycyjną szarlotkę.
 Wilgotną, owocową, sytą. Dorodną. 
Nie za słodka, idealna do popołudniowego cappuccino. 
Przepis od GotowanieCieszy


Składniki (na 16 porcji/ tortownicę o śr, 21 cm):
  • 2 jaja
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 40 g cukru pudru
  • 75 g miękkiej margaryny
  • 5 jabłek
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem przy pomocy miksera do uzyskania białej masy. Teraz dodajemy po jednym jaju, cały czas pracując mikserem. Mieszamy mąki oraz sodę i przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej. Dajemy także sól i cukier wanilinowy. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy tłuszczem. Równomiernie przekładamy masę do foremki.
Obieramy jabłka i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy owoce na cząstki czy ósemki. Wykładamy jabłka na masę, lekko je dociskając. Posypujemy cynamonem .. ii lądujemy w piekarniku. Nagrzanym do 180 stopni rzecz jasna. Ciasto powinno tam siedzieć ok. 40 minut. 
  • 250 ml śmietany 18%
  • 3 jaja
  • 40 g cukru pudru
Jaja rozmącamy widelcem. Dodajemy cukier oraz śmietanę. Łączymy w jednolitą masę. Wyciągamy upieczone ciasto, polewamy masą jajeczną, wkładamy z powrotem do piekarnika. Na 15 minut. 


Wartość Kaloryczna 170 kcal (1 porcja)
Białko 3,5 g
Węglowodany 18,7 g
Tłuszcz 8,7 g

4 komentarze:

  1. Faaajnie, ale uwazam, ze powinnas pisac porcje w gramach, bo "jedna porcja" dla kazdego to co innego :D dla mnie nieraz jedna porcja to lyzeczka ciasta czyli jakies 15 gram.. a dla drugiego porcja to 150 gram. Wiesz jak jest. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nic nie upiekłam w życiu, ale może się skuszę.
    Super że podajesz kalorie do każdego dania, jednak dołączam się do prośby abyś podawała porcję w gramach, będzie dużo wygodniej! Będę zaglądać częściej i szukać inspiracji ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. http://veggieappetizing.blogspot.com zapraszam serdecznie na mojego nowego bloga :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)