sobota, 22 marca 2014

Muffinki z Warzywami na Patelnię

Wytrawnie znaczy syto. Tak. Bardzo. Dobre wyraziste buły do przegryzienia podczas lunchu, w biegu a nawet do rzadkich zup! Voila. Ze zwykłych mrożonek można wycisnąć coś więcej. I nawet do babeczek, z natury słodkich, wcisnąć.
Jak zawsze, niskokalorycznie rzecz jasna.



Składniki ( na 12 muffinek ):
  • 1 opakowanie warzyw na patelnię (450 g) 
  • 1 szklanka mąki 
  • 3 jaja 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 3 łyżki oleju 
  • 100 ml mleka 
  • pieprz sól 
  • bazylia
Warzywa podsmaż na patelni na 1 łyżce oleju. Ostaw do ostygnięcia. Jajka roztrzep ubijaczką, dodaj mleko oraz 2 łyżki oleju. Mąkę połącz z sodą i stopniowo, mieszając, dodawaj do masy jajecznej. Przypraw bazylią, solą i pieprzem. Pod koniec dodaj warzywa i wszystko dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do papilotek. Górną warstwę przyprósz bazylią. Piecz babeczki w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut.


Wartość Kaloryczna 120 kcal (1 muffin)
Białko 4,3 g    
Węglowodany  13,1 g   
Tłuszcz 4,8 g

7 komentarzy:

  1. świetny pomysł:) pierwszy raz widzę taki przepis:) ciekawy blog, obserwuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie, na jakiej zasadzie obliczyłaś kaloryczność ?
    Bo z moich obliczeń wyszło ze jeden muffin ma ok.150 kalorii, stad moje pytanie :)
    A przepis rewelacyjny ! Dzięki za bloga i pomysły :)
    Pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już pokazuję, jak. ;)
      Otóż:
      450 g warzyw na patelnię (68 kcal / 100 g) = 306 kcal
      1 szklanka czyli 150 g mąki pszennej (350 kcal / 100 g) = 525 kcal
      3 jaja = 250 kcal
      3 łyżki oleju czyli 30 g (884 kcal / 100 g) = 265 kcal
      100 ml mleka 2% = 50 kcal
      pieprz, sól, bazylia ~ 20 kcal

      Co daje razem ok. 1416 kcal : 12 sztuk = 1 muffin to ~ 120 kcal.

      Myślę, że zaspokoiłam Twoją ciekawość. Pozdrawiam. ;)

      Usuń
    2. Ok , dzięki za odpowiedź : )
      Z racji że mój mężczyzna nie uznaje kolacji bez mięsa zmodyfikowałam troszkę Twoj przepis i dodałam zamiast warzyw szpinak i gotowanego kurczaka, reszta według Twojej receptury. Wyszło rewelacyjne - blacha nie zdążyła dobrze ostygnąć a już była pusta :)
      Czekam na więcej takich przepisów ;)

      p.s Takie muffiny to świetna sprawa na drugie śniadanie na uczelnie :) Sycące i pyszne !

      Usuń
    3. To super, że eksperymentujesz. Bo prawda - baza jest jedna, ale z dodatkami można poszaleć. Kurczakowo - szpinakowa wersja bardziej sycącą ale i równie zdrowa. ;) Oczywiście jeszcze wiele przepisów za pazuchą mam. Studenckich również. ;)

      Usuń
  3. Czy można dodać mąkę pełnoziarnistą? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jednak wtedy dodaj łyżkę mleka więcej niż jest to opisane w przepisie.

      Usuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)