sobota, 29 marca 2014

Marchewkowiec z Kremem

Sobotnie, słoneczne popołudnie. Dobra pora na odrobinę słodkości. Ciasto marchewkowe swoim kolorem przyciąga i zachęca do zajadania w blasku zachodzącego słońca, na tarasie, może już w krótkim rękawku? ..
Karoten zawarty w marchwi doda kolorytu bladej, pozimowej jeszcze skórze. Krem z sera białego porwie niezykłą delikatnością i świeżością wiosny. 
Nic, tylko piec! ;)




Składniki ( na placek o śr. 20 cm/ 8 porcji):
  • 3 średnie marchewki 
  • 4 jaja 
  • 4 łyżki płatków owsianych 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego 
  • 5 łyżek cukru trzcinowego 
  • aromat waniliowy 
  • pomarańcza 
  • 300 g sera chudego białego 
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego

Pomarańczę dobrze umyj i zetrzyj jej skórkę na tarce o małych oczkach. Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Płatki owsiane zmiel na mąkę. W większym garnku utrzyj mikserem żółtka z 3 łyżkami cukru na gładką, puszystą masę. Dodaj mąkę z płatków, proszek do pieczenia, imbir, 4 krople aromatu waniliowego, połowę skórki pomarańczy oraz utartą marchew. Wszystko dobrze wymieszaj. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę i wymieszaj z masą marchwiową. Przełóż to tortownicy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
Wyjmij z pieca, ostudź. Podziel na 2 placki.
Ser utrzyj z 2 łyżkami cukru, stopniowo dodając jogurt naturalny. Przełóż blaty kremem. Górę posyp skórką pomarańczy.

Wartość Kaloryczna 160 kcal (1 porcja)
Białko 13,9 g    
Węglowodany  18,3 g   
Tłuszcz 3,7 g

3 komentarze:

  1. rewelacja:) uwielbiam ciasta marchewkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super! Ma piękny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wygląda, tak słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)