piątek, 8 listopada 2013

Ser Żółty. Light.

Piątek. Niektórzy nie mogą obejść się bez klasyka - szynka, ser, pomidor. Jak być zadowolonym z figury i z posiłku? Zróbmy sobie ser domowy vol. 2 Żółty. {tutaj wariacja z serkiem topionym}
Mało tłuszczu (6% !), dużo smaku. Dużo żółtego, mało wyrzutów sumienia. W smaku i zapachu nie odbiega od 'kupnego'. Co jest piękne. Niestety nie rozpuszcza się tak dobrze, jak 'tłuściejsi bracia', więc na ciepło - w zapiekankach czy pizzy się nie sprawdzi.
Inspiracja.



Składniki ( na ok. 360 g sera):
  • 3 szklanki mleka 2% 
  • ser twarogowy chudy 500 g 
  • 1 jajo 
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • sól
Mleko zagotuj. Rozdrobnij ser widelcem. Wrzuć go do gotującego się mleka i co jakiś czas mieszając, gotuj przez 30 minut. Zdejmij z ognia i przecedź przez drobne sitko. Ser ostudź. Przygotuj 2 garnki. Do większego nalej wody i zagotuj. W mniejszym wymieszaj ostudzony ser, sodę, jajko i sól. Postaw mniejszy garnek na większym i gotuj w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, aż z masy serowej powstanie zbita bryła. Przełóż ją do formy, w kształcie takim, jaki chcesz, by Twój ser miał. Wyrównaj i dociśnij. Wystudź, przełóż do lodówki na całą noc. Smacznego.


Wartość Kaloryczna  270 kcal ( 100 g serka )
Białko 40 g
Węglowodany 13,7 g
Tłuszcz 5,8 g

4 komentarze:

  1. Wow, muszę koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł ten serek, jestem miłośniczką serów, więc z pewnoscią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy na mleku 0,5 wyjdzie ten serek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie. Będzie minimalnie mniej wilgotny.

      Usuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)