Czereśniowy Chłodnik
Lato lato, bardzo letnio. W ogrodzie nieskromnie uśmiechają się do mnie z czubka drzewa czerwone mordki - czereśnie. Wiśnie. Dobre rzeczy. Dlatego wciskam je do kuchni/obiadu ile wlezie. Chłodników czas tylko w lecie. Tylko w lecie chłodników czas. Niczym deserek. Niczym kolacja.
Bazą mogą być też wiśnie, maliny, truskawki, a nawet borówki.
Składniki ( na ok. 1100g zupy):
- 0,5 kg wydrylowanych czereśni
- sok z połówki cytryny
- 3 łyżki cukru brązowego/trzcinowego
- 3 goździki
- 1 litr wody
- pół łyżeczki cynamonu
- 150g jogurtu naturalnego
Wydrylowane czereśnie włóż do garnka i wymieszaj z sokiem z cytryny, goździkami, cukrem i cynamonem. Zalej 1 l wody i gotuj ok 30 minut czyli do momentu, aż owoce będą miękkie. Zdejmij z ognia i zblenduj na gładko. Delikatnie wmieszaj łyżką jogurt naturalny.
Podawaj schłodzony. ;)
Wartość Kaloryczna 52 kcal (100 g zupy)
Białko 1,1 g
Węglowodany 10,7 g
Tłuszcz 0,3 g
Czereśniowego jeszcze nie robiłam, chyba się skuszę:)
OdpowiedzUsuńfajnie, że wróciłaś :)
OdpowiedzUsuń