środa, 3 lipca 2013

Czereśniowy Chłodnik

Lato lato, bardzo letnio. W ogrodzie nieskromnie uśmiechają się do mnie z czubka drzewa czerwone mordki - czereśnie. Wiśnie. Dobre rzeczy. Dlatego wciskam je do kuchni/obiadu ile wlezie. Chłodników czas tylko w lecie. Tylko w lecie chłodników czas. Niczym deserek. Niczym kolacja.
Bazą mogą być też wiśnie, maliny, truskawki, a nawet borówki.





Składniki ( na ok. 1100g zupy):
  • 0,5 kg wydrylowanych czereśni 
  • sok z połówki cytryny 
  • 3 łyżki cukru brązowego/trzcinowego 
  • 3 goździki 
  • 1 litr wody 
  • pół łyżeczki cynamonu 
  • 150g jogurtu naturalnego
Wydrylowane czereśnie włóż do garnka i wymieszaj z sokiem z cytryny, goździkami, cukrem i cynamonem. Zalej 1 l wody i gotuj ok 30 minut czyli do momentu, aż owoce będą miękkie. Zdejmij z ognia i zblenduj na gładko. Delikatnie wmieszaj łyżką jogurt naturalny.
Podawaj schłodzony. ;)



Wartość Kaloryczna 52 kcal (100 g zupy)
Białko 1,1 g 
Węglowodany  10,7 g

Tłuszcz  0,3 g

2 komentarze:

  1. Czereśniowego jeszcze nie robiłam, chyba się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie, że wróciłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)