niedziela, 24 maja 2015

Najprostszy Makaron ze Szpinakiem.

Wiosennie, studencko i po kieszeni. Im szybciej tym lepiej. Ale pysznie też musi być. 
Zanim sama zaczęłam studiować to od mojej starszej siostry ciągle wysłuchiwałam o makaronach na 1000 sposobów między zajęciami pichconych i zajadanych. 
I tak tu właśnie jest. Ze szpinakiem, z jogurtem i czosnkiem coby podkręcić smaki.


Składniki (na 2 porcje):

  • 120 g makaronu (u mnie świderki)
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • kubek jogurtu naturalnego 150 g 
  • pieprz
Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Jogurt wymieszaj z pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstaw do lodówki. Szpinak rozmroź podgrzewając go w garnku pod przykryciem, z dodatkiem wody. Ugotowany i odcedzony makaron wrzuć do rozmrożonego szpinaku, następnie dodaj jogurt, wymieszaj wszystko i zdejmij z ognia. Gotowe.




Wartość Kaloryczna 290 kcal (1 porcja)
Białko 14 g
Węglowodany 53 g
Tłuszcz 2,5 g



5 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :) Koniecznie spróbuję :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ekspresowe i zdrowe danie-to lubię :-)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosty przepis, a jaki smaczne, uwielbiam makaron zwłaszcza ze szpinakiem

    OdpowiedzUsuń
  4. Dosyć popularny makaron. Ale faktycznie kombinacji jest mnóstwo. Tutaj kilka z nich, takich bardziej dietetycznych: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/sa%C5%82atka-z-makaronem-jako-dietetyczna-i-po%C5%BCywna-kompozycja Smacznego!

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)