Wiosennie, studencko i po kieszeni. Im szybciej tym lepiej. Ale pysznie też musi być.
Zanim sama zaczęłam studiować to od mojej starszej siostry ciągle wysłuchiwałam o makaronach na 1000 sposobów między zajęciami pichconych i zajadanych.
I tak tu właśnie jest. Ze szpinakiem, z jogurtem i czosnkiem coby podkręcić smaki.
- 120 g makaronu (u mnie świderki)
- 250 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- kubek jogurtu naturalnego 150 g
- pieprz
Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Jogurt wymieszaj z pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstaw do lodówki. Szpinak rozmroź podgrzewając go w garnku pod przykryciem, z dodatkiem wody. Ugotowany i odcedzony makaron wrzuć do rozmrożonego szpinaku, następnie dodaj jogurt, wymieszaj wszystko i zdejmij z ognia. Gotowe.
Wartość Kaloryczna 290 kcal (1 porcja)
Białko 14 g
Węglowodany 53 g
Tłuszcz 2,5 g
Wygląda pysznie :) Koniecznie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Proste i tanie :)
OdpowiedzUsuńEkspresowe i zdrowe danie-to lubię :-)))
OdpowiedzUsuńProsty przepis, a jaki smaczne, uwielbiam makaron zwłaszcza ze szpinakiem
OdpowiedzUsuńDosyć popularny makaron. Ale faktycznie kombinacji jest mnóstwo. Tutaj kilka z nich, takich bardziej dietetycznych: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/sa%C5%82atka-z-makaronem-jako-dietetyczna-i-po%C5%BCywna-kompozycja Smacznego!
OdpowiedzUsuń