wtorek, 24 czerwca 2014

Wegetariańskie / Wegańskie Naleśniki ze Szpinakiem

Składniki w rytmie wegetarianizmu. A nawet weganizmu, jeśli fetę zastąpimy tofu.A śmietana? Bardzo podoba mi się pomysł na śmietanę wegańską z Wegannerd. Zresztą, Ala jest ekspertką od weganizmu.:) Moje ciasto naleśnikowe bez jajek i innych specjałów jest. Bardzo pożywne i dające kopa na resztę dnia. Grajmy w zielone.



Składniki (na 6 naleśników):
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki napoju/mleka sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia
Płatki mielimy na mąkę. Trzepaczką mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy do czasu, aż masa zgęstnieje. Patelnię za pomocą pędzelka smarujemy łyżeczką oleju. Następnie smażymy naleśniki z dwóch stron. powinno wyjść sztuk 6.


  • 450 g szpinaku (mój był mrożony)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 12 % lub wegańskiej
  • 150 g sera feta lub tofu
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz, sól
Czosnek siekamy na drobno i podsmażamy na patelni na 1 łyżce oleju. Szpinak mrożony wrzucamy do czosnku, świeży siekamy i także dodajemy na patelnię. Gdy woda już prawie wyparuje, dodajemy śmietanę, przyprawiamy. Na końcu dodajemy ser, i trzymamy na ogniu tylko do momentu ładnego połączenia się składników. Składamy naleśniki. Podajemy jeszcze ciepłe. ;)



Wegetariański obiad III

Wartość Kaloryczna 255 kcal (1 naleśnik)  
Białko 10,9 g   
Węglowodany  21,9 g   
Tłuszcz 13 g 

3 komentarze:

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)