niedziela, 17 listopada 2013

Chleb Owsiany z Lnem

Niedzielny chlebek. Zdrowa baza na różne jesienne smarowidła - chociażby masło orzechowe czy kwaskowate lemon curd. Chrupiąca skórka, zbitość i niejednolita faktura. Zapach bezpieczeństwa i domowego wypieku zwala z nóg.. na miękką kanapę. A na kolana zaraz włazi mruczący towarzysz. ;)



Składniki (na 1 bochenek):
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej (250g) 
  • 1,5 szklanki płatków owsianych 
  • 4 łyżki otrębów owsianych 
  • 4 łyżki lnu mielonego 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1,5 szklanki wody 
  • 7 g drożdży instant
Płatki owsiane zmiel na puch. Wymieszaj w misce mąkę, zmielone płatki owsiane, otręby, len, sól, cukier i drożdże. Dolej wody ( razie potrzeby trochę więcej) całość wymieszaj na jednolite ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Po tym czasie piecz przez godzinie  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Wartość Kaloryczna  1730 kcal ( cały bohenek )
Białko 74,5 g
Węglowodany 282 g
Tłuszcz 23,8 g

4 komentarze:

  1. Uwielbiam len ze względu na jego właściwości odżywcze - świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, przepis wygląda na ciekawy. Chyba jeszcze dzisiaj go zrobię :D Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też wyprobuje. Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)