niedziela, 15 czerwca 2014

Truskawkowa Kostka Piankowa

Truskawki królują. I u mnie wariacje na ich temat po każdą postacią. Prawie każdą. Ciasto nasycone owocami, tymi czerwonymi, i z delikatnym cytrynowym posmakiem. Znika szybko jak sezon na truskawki. 
Aż chce się jeść by zachować w brzuszkach ten posmak lata.

Składniki (na formę 25 x 40 cm, ok 20 kawałków):
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • pół szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier puder.. Następnie dodawaj po żółtku do masy i powoli miksuj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do białka. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut.

  • 1/2 kg truskawek
  • 480 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 galaretki truskawkowe
Truskawki zblenduj na mus. Galaretki rozpuść w 300 ml wrzątku. Gdy zaczną gęstnieć dodaj do nich mus i serek waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż na wystudzony biszkopt w formie i włóż do lodówki.
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
Galaretkę rozpuść w szklance wrzątku. Wystudź. Wymieszaj ze śmietanką. Przełóż na stężałą masę truskawkową. 
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 200 g truskawek
Galaretki rozpuść w 3 szklankach wrzątku. Truskawki przełóż na wierzch masy cytrynowej i zalej tężejącą galaretką truskawkową. Włóż do lodówki. Najlepiej by placek odleżał całą noc. 



Wartość Kaloryczna 190 kcal (1 kawałek )
Białko 5,3 g    
Węglowodany  25,4 g   
Tłuszcz 7
g

4 komentarze:

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)