środa, 1 stycznia 2014

Pasztet. Zielony. Z Cukinii.

Bigos śmigos nowy rok. W głowie kotłują się nowe nadzieje, pomysły, plany, marzenia. W sumie - nowy start. I dobrze!
W chwili wytchnienia między tą istną burzą w mózgu można zarzucić na kanapkę pasztecik. Zielony jak wiosna wesoły jak sosna. I zasiąść, przysiąść, usiąść w fotelu i rozkoszować się nim oraz niczym.
Ma w sobie wszystko co zdrowe i zielone. Oraz pomarańczowe. Oraz.. wszystko, co warzywne. Proste a wykwintne.



Składniki ( na 1 keksówkę 30 x 10 cm - 15 porcji)
  • 2 średnie cukinie 
  • 2 marchewki 
  • 1 cebula 
  • 3 jaja 
  • 1/4 szklanki oleju 
  • 1/2 szklanki kaszy manny 
  • 3/4 szklanki płatków owsianych 
  • tymianek
Cukinie dokładnie umyj i razem ze skórką zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp solą, i odstaw, aby cukinia puściła wodę. Obierz marchew i zatrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekaj. Wyciśnij z cukinii nadmiar wody i wymieszaj dokładnie z utartą marchwią, cebulą, kaszą manną, płatkami owsianymi, tymiankiem, olejem i żółtkami. Białka ubij na sztywną pianę. Białka połącz z warzywami. Przełóż do większej keksówki (30x10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz pasztet w piekarniku przez 1 godzinę w 180 stopniach. Studź w gorącym piekarniku.



Wartość Kaloryczna 105 kcal (1 porcja)
Białko 3,2 g    
Węglowodany  12 g   
Tłuszcz 5,1 g  


7 komentarzy:

  1. Pysznosciowy pasztet ,bardzo lubię cukinię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super napisane i genialnie upieczone! Uwielbiam wegetariańskie pasztety :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham wszystko gdzie główną rolę odgrywa cukinia. Twój pasztet prezentuję się wspaniale. Aż zgłodniałem :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobie od razu, jak... Cukinia będzie tańsza.
    Nie wiem jak u was, ale u mnie kosztuje 15zl/kg.
    To był by najdroższy pasztet w moim skromnym życiu ;)
    Zapraszam na chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinia rosnie nawet w doniczkach na balkonie ... Warto pomyslec jak jest taka sroga ...Pozdrawiam

      Usuń
  5. Oryginalnie wygląda. Musi być smaczny. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)