sobota, 2 listopada 2013

Lemon Curd. Light.

Smętne dziady listopady. Mgła za oknem. Mżawka na butach. NOICO. Słońce jest w nas. Zjedzmy słońce.
Odchudzone lemon curd rozświetla pajdę chleba, małą łyżeczkę w pośpiechu zanurzaną w słoiczku. Pyszne kwaskowate połączenie, niby konfitura cytrusowa dla wielbicieli Żółtego. Ale jednak słodycz. 



Składniki (na ok. 170g):
  • 2 cytryny 
  • 2 żółtka 
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 10 pastylek słodzika (rozkruszonych)
Umyj cytryny. Skórkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wyciśnij sok i przesitkuj go z pestek.Jajko oraz żółtka rozbełtaj Następnie pogrzej na małym gazie (uważaj, by jajka się nie ścięły!), cały czas mieszając dodaj sok oraz skórkę cytryny. Gdy masa zgęstnieje dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną ze słodzikiem. Przełóż do słoiczka.


Wartość Kaloryczna 17 kcal (1 łyżeczka {10 g})
Białko 0,9 g    
Węglowodany  1 g   
Tłuszcz 1,2 g  


4 komentarze:

  1. chyba lecę robić tartę, bo ten krem jest boski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja go dałam na serniczek, który niedługo będzie na blogu. Tarta równie pyszna być musiała. ;)

      Usuń
  2. Super krem, Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, pyszny ;) Blog ciekawy, tego lawasza muszę zrobić!

      Usuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)