czwartek, 19 kwietnia 2012

Pierogi ze Śliwkami

Lubię zjeść dobrego owoca. Może na obiad?
Pierogi iście nie ograniczają w swojej formie, można tam wiele wykombinować.Klimat baru mlecznego jest bardzo pociągający, jarskie jadło,i do tego własnego wyrobu - proste.
Zróbmy sobie pierogi, z nutką lata. Pełnoziarniście, choć śliwki jeszcze z zamrażarki. Ale jednak słodkie jak letnie dni.






Składniki (na 2 porcje czyli około 18 pierogów):
Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
 Nadzienie:
  •  2 łyżki miodu 
  • pół łyżeczki imbiru mielonego 
  • opakowanie śliwek (mrożone) 450 g
Z mąki i wody zagnieć ciasto, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 30 minut. Rozmroź śliwki i pokrój je w kostkę. W garnku pogrzej miód oraz imbir, dodaj pokrojone śliwki i gotuj ok. 15 minut. Odcedź śliwki, a sos odłóż na później.
Ciasto rozwałkuj i wykrawaj krążki. Na krążki nakładaj po łyżeczce farszu i sklejaj jak pierogi. Wrzuć na gotującą się, posoloną wodę. Polej sosem.


Wartość Kaloryczna  475 kcal (1 porcja czyli 9 pierogów)
Białko 9,9 g
Węglowodany 100,5 g
Tłuszcz 2,2 g

5 komentarzy:

  1. PIerogi... Mmm wyglądają pysznie... i to knedlowe nadzienie!

    OdpowiedzUsuń
  2. I do tego jeszcze bitą śmietanę. Rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj widziałam ten przepis w tv, identyczny . Panie "kucharki" dodały do pierogów jeszcze prażone migdały i starty świeży imbir zamiast sproszkowanego.Na pewno zrobię te pierożki z migdałami czy bez!

    OdpowiedzUsuń
  4. 475 kcal czyli około 1 godzina biegania :) Aby się odchudzać to trzeba zrezygnować z takich rzeczy :) http://jak-biegac.pl/bieganie/odchudzanie

    OdpowiedzUsuń
  5. Dokładnie - dużą ilość śmietany z cukrem

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)