Słysząc o kotletach, na myśl przychodzą kaloryczne, mięsne dania. Nic bardziej mylnego !
W poczciwym ziemniaku tkwi wielki potencjał, czemu więc nie wcisnąć go w tę 'mięsną' kategorię. Ziemniaczane kotleciki mają tę przewagę nad tradycyjnymi, że nie zawierają prawie w ogóle tłuszczu (tylko 4, 7 g na porcję ! ).
Przepis idealny do wykorzystywania resztek np. gdy z obiadu zostaną ci ugotowane ziemniaki można wyczarować królewską kolację ( do Polski ziemniaki trafiły za pośrednictwem króla Sobieskiego :)).
Składniki (na 2 porcje):
- 4 ziemniaki
- jajko
- śmietana 12% 1 łyżka
- mąka 1 łyżka
- bułka tarta 2 łyżki
- 2 pomidory
- Jogurt Naturalny 2 łyżki
- natka pietruszki
- pieprz
- papryka ostra
Pomidory umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki posiekać. Pomidory, natkę i jogurt naturalny wrzucić do malaksera, przyprawić papryką i zmiksować.
Kotlety przełożyć na półmiski i polewać sosem.
Następnie... można siadać do stołu i brać się za jedzenie :) Smacznego!
Wartość Kaloryczna 280 kcal ( 1 porcja )
Białko 11 g
Węglowodany 49,2 g
Tłuszcz 4,7 g
Piękne, trzeba by zrobić niedługo :)
OdpowiedzUsuńna pewno się skuszę, coś innego i w dodatku dietetycznego :)
OdpowiedzUsuńDwie porcje czyli 2 placki?
OdpowiedzUsuńjakie to dietetyczne?
OdpowiedzUsuńjak zamienisz bułkę tartą i mąkę otrębami a śmietanę fogurtem greckim to będzie już super dietetyczne i tak samo pyszne ;-)
OdpowiedzUsuńIm ciekawsze wariacje i lżejsze, tym lepiej. :)
Usuń