wtorek, 24 maja 2011

Kopytka

Kopytka, leniwe... dużo nazw, jeszcze więcej ludzi, którzy oddali im swe podniebienia. Jako jeden ze szlagierów kuchni polskiej (smalec&skwarki&zalewajki itp itd. ;) wydają się nieosiągalnie na diecie. Ha ! Z dumą powiem, że wielce się można mylić.
Inspiracją tego przepisu stała się prawie pusta lodówka, i ktoś (jeszcze nie doszłam, który z domowników..), kto zjadł mi produkty na dzisiejszy obiad.  A co w nich lubię? Pierogi te mają smak, tzn. nie wychodzą nijakie, rozmemłane, jak zdarzało mi się jadać w różnych miejscach. No i mogą być dodatkiem do jakiegoś mięska lub po prostu istnieć jako osobne danie.



Składniki ( na 20 pierogów):
  • ser biały chudy 200 g
  • jajko
  • otręby owsiane 6 łyżek
  • imbir 1 łyżeczka
Otręby zmielić. Ser, zmielone otręby i jajko ze sobą zagnieść, by powstało dość zwarte ciasto i przyprawić. Ulepić z niego wałeczek i powycinać kopytka. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku. Pogotować chwilę po wypłynięciu. 

Wartość Kaloryczna 16,5 kcal ( 1 pieróg )
Białko 2,6 g
Węglowodany 2 g
Tłuszcz 0,3 g

6 komentarzy:

  1. genialny pomysł ! napewno spróbuje :D i świetny blog :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam inspirację na obiadek <3 ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszły mi mocno serowe, chyba dałam za dużo sera :p
    Jednak ciężko zastąpić nimi smak zwykłych, ziemniaczanych kopytek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaczane mają swój urok, ale te serowe wcale nie miały ich zastępować. Każde danie niepowtarzalny charakter ma! ;)

      Usuń
  4. Dziś postaram sie je wypróbowac :) Tylko zastanawiam się co można użyć jako dodatek do nich. Na zdjęciu jest starta marchewska.
    Zastanawiam się nad sosem koperkowym albo czosnkowym na jogucie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej zestawią się z sosem koperkowem albo ziołowym - jogurt wymieszany z ziołami prowansalskimi lub z tymiankiem. Sos czosnkowy mógłby zabić twarogowy smak kopytek.

      Usuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)