czwartek, 19 maja 2011

Bakłażany Po Prowansalsku

Jak z niewielu produktów można stworzyć wyszukane i lekkie danie?
Główny bohater, bakłażan, jest bardzo zdrowy - odkwasza organizm, pomaga również w lepszym trawieniu pokarmów, zwłaszcza tłuszczów. Wielu miłośników jedzenia jest zakochanych w bakłażanach. Ja także. A jeszcze bardziej w tym przepisie.



Składniki (na 1 porcję) :
  • bakłażan
  • 2 żółtka
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • bułka tarta 3 łyżeczki
  • natka pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
Bakłażana umyć, ściąć czubek, przekroić wzdłuż na połowę i wydrążyć miąższ. Marchew i cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i chwilę poddusić na patelni. Dodać miąższ z bakłażana i dusić do miękkości. Ostudzić, dodać żółtka, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszać i przyprawić.
Gotowym nadzieniem napełnić połówki bakłażana, z wierzchu można jeszcze trochę posypać ziołami prowansalskimi. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 40 minut.

Wartość Kaloryczna 350 kcal
Białko 14,7 g
Węglowodany 39,5 g
Tłuszcz 14,5 g

1 komentarz:

  1. W sklepach eko można kupić pełnoziarnistą bułkę tartą. Jeszcze zdrowiej :) Ciekawy blog!

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)