Główny bohater, bakłażan, jest bardzo zdrowy - odkwasza organizm, pomaga również w lepszym trawieniu pokarmów, zwłaszcza tłuszczów. Wielu miłośników jedzenia jest zakochanych w bakłażanach. Ja także. A jeszcze bardziej w tym przepisie.
Składniki (na 1 porcję) :
- bakłażan
- 2 żółtka
- 1 cebula
- 1 marchew
- bułka tarta 3 łyżeczki
- natka pietruszki
- zioła prowansalskie
- pieprz
Gotowym nadzieniem napełnić połówki bakłażana, z wierzchu można jeszcze trochę posypać ziołami prowansalskimi. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 40 minut.
Wartość Kaloryczna 350 kcal
Białko 14,7 g
Węglowodany 39,5 g
Tłuszcz 14,5 g
W sklepach eko można kupić pełnoziarnistą bułkę tartą. Jeszcze zdrowiej :) Ciekawy blog!
OdpowiedzUsuń