Przyznam szczerze, że nie pamiętam kiedy ostatni raz 'spotkałyśmy się' w kuchni. Będąc na bazarze, w przypływie impulsu zakupiłam ową, nie wiedząc jeszcze, cóż z tego powstanie. Potem, szukając inspiracji na obiad, zajrzałam do lodówki i widzę - świeżutkie jajka wiejskie. Myślę - jajka ..... cukinia .... jajka .... cukinia...... jajka..... = OMLET !
Osobiście, nie myślałam, ze powstanie z tego coś godnego uwagi, być może na jeden raz. Jednak ten pomysł stał się moim new best !
A więc zapraszam na pełną michę dania, w którym pierwsze skrzypce gra pyszna kuzynka ogórka :)
Składniki (1 porcja):
- cukinia
- 2 ząbki czosnku
- mała czerwona cebula
- szczypiorek
- 2 jaja
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mleka (ja użyłam 2%)
- pieprz
Farsz gotowy, teraz pora na omlet
Jajka, mleko i mąkę ubić trzepaczką. 1/3 cukinii (część, która pozostała) zetrzeć na tarce (grube oczka) i dodać do masy jajecznej. Przyprawić. Smażyć na patelni z jednej strony (a druga musi się ściąć).
Omlet przełożyć na talerz, dodać farsz i złożyć na pół. Smacznego !
Wartość Kaloryczna 378 kcal
Białko 23,5 g
Węglowodany 47,5 g
Tłuszcz 12,8 g
podziwiam umiejętność smażenia omletów. moje zawsze się rozwalają- no ale cóż trening czyni mistrza. szczypiorek i cukinia idealnie tu pasują;)
OdpowiedzUsuń