Szybkie, banalnie proste - placki owsiane. Dzięki wysokiej zawartości błonnika sycą na długi czas. To rozwiązanie jest idealne i na śniadanie, i na obiad czy kolację. Polecam !
Składniki (na 5 placków):
- płatki owsiane 50 g
- 1 jajo
- otręby owsiane 25 g
- cynamon, imbir
Płatki owsiane zalać wrzątkiem (1 cm powyżej poziomu płatków) i poczekać, aż napęcznieją (ja robię to już w wieczór "przed", aby ładnie 'napuchły'). Do płatków dodać otręby i jajko i wszystko wymieszać. Następnie przyprawić ( dużo cynamonu ). Na rozgrzanej patelni teflonowej formować łyżką placki i smażyć z obu stron.
Wartość Kaloryczna 345 kcal
Białko 18,1 g
Węglowodany 38,9 g
Tłuszcz 10,7 g
super pomysł!
OdpowiedzUsuńTeż lubię robić na śniadanie placuszki owsiane :)
OdpowiedzUsuńLubię sobie na każdego takie placka dać kleksa z serka homo naturalnego, zmiksowanego z owocami, np. z truskawkami czy bananem, pychota. I bardzo pożywne :)
szybkie i do tego jakie zdrowe. bardzo smaczna propozycja śniadaniowa;)
OdpowiedzUsuńpyszne mogą być ;) a wartość kaloryczna to jest na 5 placuszków?
OdpowiedzUsuńTak, na 5 placków. ;)
UsuńPlacki są cudowne! Sycące, ale nie zapychające. Naprawdę pyszne. Wielkie dzięki! :)
OdpowiedzUsuńto są placki typowo na słodko? Oczywiście gdyby odjąć imbir i cynamon? Bo zastanawiałam się, czy nie szłoby tego z kurczakiem i pieczarkami podać.. ale nie wiem.. ;P
OdpowiedzUsuńOczywiście, że możesz spróbować na wytrawnie. Na pewno wyjdą pyszne, ja też tak poeksperymentuje. ;)
UsuńZROBIŁAM, ALE WYSZŁY PRAWIE NIEJADALNE :/ stanowczo czegoś im brakuje, smak jest bardzo mdły :(
OdpowiedzUsuńDodatek rozdrobnionych owoców lub przypraw korzennych na pewno bardziej trafi do Twego gustu. Pokombinuj. ;)
Usuńprzed usmażeniem można dodać do masy starte jabłko, albo w słonej wersji startą cukinię i np. odrobine koperku, ziół prowansalskich i pokrojone suszone pomidory - pycha :) robiłam też wersję z dodatkiem twarożku (typu bieluch) i np. pokrojonych suszonych moreli lub rodzynek
OdpowiedzUsuńUwielbiam te placki,dodatkowo dodaje jeszcze troche proszku do pieczenia,aby byly grubsze. Jem je z domowym dzemem aroniowym . Dietetycznym oczywiscie,by utrzymac swoja figurke xd
OdpowiedzUsuńTakie bardziej racuchowe - czemu nie? I tak będą zdrowe i pyszne. ;)
UsuńWymieszać czy zmiksować ?
OdpowiedzUsuńWymieszać, najlepiej sprawdzi się tu widelec.
UsuńCześć, mam pytanko. Czy dodatek tych otręb jest konieczny? Nie posiadam ich w domku, i zastanawiam się czy mają bardzo duży wpływ na konsystencję. Mogłabym dodać po prostu większą ilość płatków owsianych, czy może ewentualnie trochę otrębów pszennych (tylko takie znalazłam :((()
OdpowiedzUsuńNie, możesz dodać w zastępstwie płatków owsianych. Konsystencja się praktycznie nie zmieni.
Usuń