wtorek, 17 maja 2011

Placki Owsiane

Szybkie, banalnie proste - placki owsiane. Dzięki wysokiej zawartości błonnika sycą na długi czas. To rozwiązanie jest idealne i na śniadanie, i na obiad czy kolację. Polecam !


Składniki (na 5 placków):
  • płatki owsiane 50 g
  • 1 jajo
  • otręby owsiane 25 g
  • cynamon, imbir
Płatki owsiane zalać wrzątkiem (1 cm powyżej poziomu płatków) i poczekać, aż napęcznieją (ja robię to już w  wieczór "przed", aby ładnie 'napuchły'). Do płatków dodać otręby i jajko i wszystko wymieszać. Następnie przyprawić ( dużo cynamonu ).  Na rozgrzanej patelni teflonowej formować łyżką placki i smażyć z obu stron.

Wartość Kaloryczna 345 kcal
Białko 18,1 g
Węglowodany 38,9 g
Tłuszcz 10,7 g

17 komentarzy:

  1. super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubię robić na śniadanie placuszki owsiane :)
    Lubię sobie na każdego takie placka dać kleksa z serka homo naturalnego, zmiksowanego z owocami, np. z truskawkami czy bananem, pychota. I bardzo pożywne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. szybkie i do tego jakie zdrowe. bardzo smaczna propozycja śniadaniowa;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne mogą być ;) a wartość kaloryczna to jest na 5 placuszków?

    OdpowiedzUsuń
  5. Placki są cudowne! Sycące, ale nie zapychające. Naprawdę pyszne. Wielkie dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. to są placki typowo na słodko? Oczywiście gdyby odjąć imbir i cynamon? Bo zastanawiałam się, czy nie szłoby tego z kurczakiem i pieczarkami podać.. ale nie wiem.. ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że możesz spróbować na wytrawnie. Na pewno wyjdą pyszne, ja też tak poeksperymentuje. ;)

      Usuń
  7. ZROBIŁAM, ALE WYSZŁY PRAWIE NIEJADALNE :/ stanowczo czegoś im brakuje, smak jest bardzo mdły :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatek rozdrobnionych owoców lub przypraw korzennych na pewno bardziej trafi do Twego gustu. Pokombinuj. ;)

      Usuń
  8. przed usmażeniem można dodać do masy starte jabłko, albo w słonej wersji startą cukinię i np. odrobine koperku, ziół prowansalskich i pokrojone suszone pomidory - pycha :) robiłam też wersję z dodatkiem twarożku (typu bieluch) i np. pokrojonych suszonych moreli lub rodzynek

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam te placki,dodatkowo dodaje jeszcze troche proszku do pieczenia,aby byly grubsze. Jem je z domowym dzemem aroniowym . Dietetycznym oczywiscie,by utrzymac swoja figurke xd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie bardziej racuchowe - czemu nie? I tak będą zdrowe i pyszne. ;)

      Usuń
  10. Wymieszać czy zmiksować ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymieszać, najlepiej sprawdzi się tu widelec.

      Usuń
  11. Cześć, mam pytanko. Czy dodatek tych otręb jest konieczny? Nie posiadam ich w domku, i zastanawiam się czy mają bardzo duży wpływ na konsystencję. Mogłabym dodać po prostu większą ilość płatków owsianych, czy może ewentualnie trochę otrębów pszennych (tylko takie znalazłam :((()

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, możesz dodać w zastępstwie płatków owsianych. Konsystencja się praktycznie nie zmieni.

      Usuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)