Na ochłodę lody. A raczej sorbety. Tryskający owocami. Dietetyczne lody można by rzec! Minimalne doładowanie kaloryczne przy maksymalnej przyjemności zajadania. I orzeźwiającym chłodzeniu.
Truskawki królują. Upały też.
- pół kilo truskawek
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
Z pomarańczy i z cytryny wyciśnij sok. Truskawki obierz z szypułek. Wszystkie składniki zblenduj na gładko. Wstaw do zamrażarki i co godzinę wyjmuj i mieszaj widelcem, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Sorbet nie powinien być za bardzo zmrożony. Przed podaniem lepiej przełożyć go z zamrażarki do chłodni.
Wartość Kaloryczna 55 kcal (100 g)
Białko 1,2 g
Węglowodany 10,2 g
Tłuszcz 0,5 g
Węglowodany 10,2 g
Tłuszcz 0,5 g
Uwielbiam wszystko gdzie można wykorzystać truskawki. A Twój sorbet jest idealnym orzeźwieniem na nadchodzące wakacyjne upały.
OdpowiedzUsuńTruskawki trzeba wykorzystywać póki je mamy! Bo to samo dobro. ;)
UsuńA jakie pyszne! ;)
OdpowiedzUsuńJego kolor mnie przyciągnął - aż chce się spróbować!
OdpowiedzUsuńAleż mają intensywny kolor!
OdpowiedzUsuńszkoda, że dziś nie ma upału, na 1000% bym sobie je zrobil
OdpowiedzUsuńPrzyniosłem dopiero co świeże pierwsze truskawki z działki. Ciekawe jak się nadadzą. Już to czuje Mniam.
OdpowiedzUsuńTakie najlepsze! Zazdroszczę truskawek "własnej" produkcji. ;)
Usuń