sobota, 17 maja 2014

Rolada a'la Tiramisu

Słodkie. Lekkie. Można wszamać nawet przy rygorystycznej diecie i skrupulatnym treningu. Każdy przecież grzeszy. Smak prawie włoski. 
Nie aż tak pracochłonne jak wydaje się być.
Wiosenne dni. Letnie dni. Coraz cieplej, a ubrań coraz mniej. 



Składniki (na 10 porcji):
  • 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 2 i 1/2 łyżki płatków owsianych 
  • 3 jaja 
  • 15 pokruszonych tabletek słodziku 
  • 1 łyżeczka kawy

Płatki zmiel na proszek. Wymieszaj z mąką i rozkruszonym słodzikiem. Białka ubij na sztywną pianę. Łyżką połącz białka, mąkę i żółtka. Przełóż na dużą prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmij biszkopt i z gorącego oderwij papier do pieczenia. Połóż biszkopt na ściereczce i zaczynając od krótszego boku, zawijaj roladę. Zawiniętą w ściereczkę odłóż do wystygnięcia. Zaparz poncz z 1 łyżeczki kawy i ok. 1/4 szklanki wrzątku. Rozwiń biszkopt i równomiernie nasącz.
  • 300 g sera twarogowego chudego 
  • 10 tabletek rozkruszonego słodziku 
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 1 łyżka kakao 
  • aromat waniliowy 
  • 1 banan
Twaróg wymieszaj mikserem ze słodzikiem i 3 kroplami aromatu waniliowego. 1/4 szklanki wrzącej wody rozpuść żelatynę. Zmiksuj żelatynę z serem. Masę przełóż na naponczowany biszkopt. Przy samej krawędzi (gdzie rozpoczniesz zwijanie) połóż banana tak, by był w jednej linii (podziel na kilka kawałków w razie potrzeby). Masę posyp kakao . Zwiń roladę z pomocą ścierki, zaczynając od miejsca, gdzie jest banan.

  • 1 łyżka kakao 
  • 2 i 1/2 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego 
  • 4 łyżki mleka 
  • 4 rozkruszone tabletki słodziku
Wymieszaj mleko w proszku ze słodzikiem oraz kakao. Dodawaj podgrzane mleko i dokładnie mieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Udekoruj roladę. Wstaw do lodówki.


Wartość Kaloryczna 110 kcal (1 porcja)
Białko 12 g    
Węglowodany  9,5 g   
Tłuszcz 2,4 g 

1 komentarz:

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)