Słodkie. Lekkie. Można wszamać nawet przy rygorystycznej diecie i skrupulatnym treningu. Każdy przecież grzeszy. Smak prawie włoski.
Nie aż tak pracochłonne jak wydaje się być.
Wiosenne dni. Letnie dni. Coraz cieplej, a ubrań coraz mniej.
Składniki (na 10 porcji):
- 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 i 1/2 łyżki płatków owsianych
- 3 jaja
- 15 pokruszonych tabletek słodziku
- 1 łyżeczka kawy
Płatki zmiel na proszek. Wymieszaj z mąką i rozkruszonym słodzikiem. Białka ubij na sztywną pianę. Łyżką połącz białka, mąkę i żółtka. Przełóż na dużą prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmij biszkopt i z gorącego oderwij papier do pieczenia. Połóż biszkopt na ściereczce i zaczynając od krótszego boku, zawijaj roladę. Zawiniętą w ściereczkę odłóż do wystygnięcia. Zaparz poncz z 1 łyżeczki kawy i ok. 1/4 szklanki wrzątku. Rozwiń biszkopt i równomiernie nasącz.
- 300 g sera twarogowego chudego
- 10 tabletek rozkruszonego słodziku
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka kakao
- aromat waniliowy
- 1 banan
Twaróg wymieszaj mikserem ze słodzikiem i 3 kroplami aromatu waniliowego. 1/4 szklanki wrzącej wody rozpuść żelatynę. Zmiksuj żelatynę z serem. Masę przełóż na naponczowany biszkopt. Przy samej krawędzi (gdzie rozpoczniesz zwijanie) połóż banana tak, by był w jednej linii (podziel na kilka kawałków w razie potrzeby). Masę posyp kakao . Zwiń roladę z pomocą ścierki, zaczynając od miejsca, gdzie jest banan.
- 1 łyżka kakao
- 2 i 1/2 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego
- 4 łyżki mleka
- 4 rozkruszone tabletki słodziku
Wymieszaj mleko w proszku ze słodzikiem oraz kakao. Dodawaj podgrzane mleko i dokładnie mieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Udekoruj roladę. Wstaw do lodówki.
Wartość Kaloryczna 110 kcal (1 porcja)
Białko 12 g
Węglowodany 9,5 g
Tłuszcz 2,4 g
Białko 12 g
Węglowodany 9,5 g
Tłuszcz 2,4 g
Mmm, wygląda bosko :) Spróbowałabym :)
OdpowiedzUsuń