Pokręcone dni. Pokręcone przepisy. Majonez w wypiekach intryguje. Ale mimo uprzedzeń - smakuje. Powoduje, że babka jeszcze pyszniejszą jest. Wilgotną. Choć kruchą. To nie ja znalazłam przepis, to przepis znalazł mnie. Dziękować to tylko pani Izabeli.
- 1 szklanka płatków owsianych
- 5 jajek
- 5 płaskich łyżek majonezu light
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
Płatki zmiel na mąkę (np. blenderem). Wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Żółtka ubij mikserem na puszystą masę i cały czas mieszając, dodawaj cukier, majonez i mąki. Białka ubij na sztywno. Delikatnie acz dokładnie wmieszaj łyżką białka do masy z majonezem. Połowę powstałej masy przełóż do innego naczynia i tą połowę dokładnie wymieszaj z kakao. Piecz w formie (moja 25 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Wartość Kaloryczna 140 kcal (1 porcja)
Białko 4,6 g
Węglowodany 15 g
Tłuszcz 6,5 g
Ciekawe.. a gdzie kupić majonez light? :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że w każdym większym markecie taki dostaniesz. ;)
Usuń