środa, 14 maja 2014

Babka z Majonezem

Pokręcone dni. Pokręcone przepisy. Majonez w wypiekach intryguje. Ale mimo uprzedzeń - smakuje. Powoduje, że babka jeszcze pyszniejszą jest. Wilgotną. Choć kruchą. To nie ja znalazłam przepis, to przepis znalazł mnie. Dziękować to tylko pani Izabeli. 



Składniki (na 12 porcji):
  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 5 jajek 
  • 5 płaskich łyżek majonezu light 
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 4 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki kakao

Płatki zmiel na mąkę (np. blenderem). Wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Żółtka ubij mikserem na puszystą masę i cały czas mieszając, dodawaj cukier, majonez i mąki. Białka ubij na sztywno. Delikatnie acz dokładnie wmieszaj łyżką białka do masy z majonezem. Połowę powstałej masy przełóż do innego naczynia i tą połowę dokładnie wymieszaj z kakao. Piecz w formie (moja 25 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.



Wartość Kaloryczna 140 kcal (1 porcja)
Białko 4,6 g    
Węglowodany  15 g   
Tłuszcz 6,5 g 

2 komentarze:

  1. Ciekawe.. a gdzie kupić majonez light? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że w każdym większym markecie taki dostaniesz. ;)

      Usuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)