Oryginalne galaretki. W takim kształcie nie mogą być nudne. Na te upalne dni najlepsze. Trochę śmietanki. Trochę iluzji dla oka. Trzeba pracować nie tylko ze smakiem, ale i z formą.
Pomysł zaczerpnięty o tu ! Prawo do gotowania z pasją
Pomysł zaczerpnięty o tu ! Prawo do gotowania z pasją
Już po maturach, co za Ulga!
Składniki (na 20 x 15 blok / 10 porcji):
Przygotuj formę (20 na 15 cm i dosyć wysoką). Wyłóż ją folią aluminiową. Jedną galaretkę zieloną rozpuść w 250 ml wrzątku. Gdy się ostudzi i zacznie tężeć 1/3 wylej na dno formy i włóż do lodówki. Pozostałe 2/3 wymieszaj z 60 ml śmietanki. Gdy pierwsza warstwa w lodówce stężeje, wylej na nią masę ze śmietanką i także odłóż do stężenia. 3 galaretki czerwone rozpuść w 850 ml wrzątku i gdy zaczną tężeć przelej do formy. Potem znów jedną galaretkę zieloną rozpuść w 250 ml wrzątku. Tylko w odwrotnej kolejności. 2/3 wymieszaj z pozostałą śmietanką i wylej na czerwone, a pozostałe 1/3 wylej na białą masę. Niech galaretki zostaną w lodówce najlepiej całą noc. Pokrój galaretkę ostrym nożem w 2 cm plastry. Każdy z nich możesz podzielić na małe trójkąty przypominające cząstki arbuza. Będzie fajnie!
Wartość Kaloryczna 165 kcal (1 plaster 2 cm)
Białko 3,5 g
Węglowodany 30 g
Tłuszcz 3,6 g
Białko 3,5 g
Węglowodany 30 g
Tłuszcz 3,6 g
Aż mi się nie chce wierzyć, że taki efektywny deser zrobiłaś zaledwie z 3 składników :D
OdpowiedzUsuńI takie przepisy są najlepsze. Z tak niewielu tak wiele! Pozdrawiam ;)
Usuńextra galaretki!
OdpowiedzUsuńBARDZO FAJNY POMYSŁ NA PRZYJĘCIA DLA DZIECI;NIEDŁUGO SKORZYSTAM Z PRZEPISU;) SUPER. JA POLECAM CIASTO JOGURTOWO-BRZOSKWINIOWE..
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/ciasta%20i%20ciasteczka
Śliczne Ci wyszły te arbuziki ! Bardzo się cieszę, że mój pomysł się spodobał :)
OdpowiedzUsuńO świetny pomysł i tak mało kalorii :) Idealny pomysł na słodkości w wersji light :)
OdpowiedzUsuńŁał! bosko to wygląda, muszę kiedyś spróbować zrobić :P
OdpowiedzUsuń