Mięsiste muffinki idealną alternatywą na drugie śniadanie podczas ciężkiego dnia mogą okazać się. Smak specyficzny, ale podniebienia znające cieciorkę od razu się w nich rozsmakują.
Moje początki z tym strąkiem. No to na słodko!
- 1 banan
- 1 puszka ciecierzycy (400 g)
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść żurawiny suszonej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Ciecierzycę odsącz z zalewy. Banana pokrój na mniejsze kawałki. Do miski wrzuć banana, cieciorkę, wbij jajka, dodaj cukier i proszek do pieczenia. Wszystko zblenduj na gładko. Na końcu wmieszaj żurawinę. Nakładaj masę - 2 łyżki do jednej papilotki. Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wartość Kaloryczna 80 kcal (1 sztuka)
Białko 3 g
Węglowodany 12,2 g
Tłuszcz 2 g
Białko 3 g
Węglowodany 12,2 g
Tłuszcz 2 g
Bardzo lubię wypieki z fasoli czy innych strączków :)
OdpowiedzUsuńOj, są ciekawe w smaku. Pozdrawiam. ;)
UsuńSą pycha! Właśnie zrobiłam :) Zamiast żurawiny dodałam papaję suszoną i rodzynki (żurawiny akurat nie miałam). Cukier jest chyba zbędny - jak dla mnie wyszły trochę za słodkie. Babeczki mocno przyległy mi do papilotek - czy Tobie też? Nie piekłam nigdy żadnych innych mufinek, więc nie wiem czy tak robi się zawsze. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńTak, są słodziutkie ale charakterne. I podoba mi się Twoja kombinacja z papają. ;) Moje także przylegały do papierowych foremek. Najlepsze w tym przepisie byłby silikonowe foremki muffinkowe.
UsuńPozdrawiam! ;)