Co za Meksyk! Wielka bomba energetyczna, wielki obiad, wielka patelnia. To przecież kurczak się czai. Trzeba najeść się do syta. Znaczy .. nie powstrzymacie się. Dobre nawet z kroplą sosu sojowego, ot co!
Warzywa też wesoło mrugają.
- filet z kurczaka (ok. 300 g)
- 1 czerwona lub biała cebula
- 1 torebka ryżu dzikiego (100 g)
- 1 czerwona papryka
- 1 średni pomidor
- 5 łyżek kukurydzy konserwowej
- sól, pieprz
- papryka w proszku (słodka & ostra)
- 1 łyżka oleju
Ugotuj ryż na sypko. Pierś kurczaka umyj, usuń białe części (tłuszcz). Pokrój w kostkę i zamarynuj solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką. Cebulę posiekaj w kosteczkę, paprykę w paseczki. Pomidora obierz ze skórki (zrób dwa płytkie nacięcia na grzbiecie, a następnie zalej pomidora wrzątkiem i trzymaj go tam przez 60 sekund - teraz skórka powinna łatwo zejść) i także pokrój w kostkę. Kurczaka podsmaż na 1 łyżce oleju. Dodaj cebulę, a gdy się zeszkli wrzuć paprykę. Po chwili dodaj pomidora i kukurydzę i duś około 10 minut. Po tym czasie wymieszaj na patelni z ryżem i podawaj.
Wartość Kaloryczna 350 kcal (1 porcja)
Białko 28,3 g
Węglowodany 36,7 g
Tłuszcz 8,8 g
Białko 28,3 g
Węglowodany 36,7 g
Tłuszcz 8,8 g
Ja jestem wegetarianką, ale mąż się dzisiaj zajadał tym risotto i bardzo mu smakowało :) Ja dla siebie zrobię jakąś wegetariańską wersję ;-)
OdpowiedzUsuńNo i lubię takie rzeczy. Tym bardziej, że kurczak jest rewelacyjnym mięsem: niskokaloryczny, dużo białka, jak najbardziej wskazany dla osób na diecie, ale nie tylko. Sami poczytajcie: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/pier%C5%9B-z-kurczaka-w-diecie-aktywnych Ja przygotowuję kurczaka średnio 4-5 ray w tygodniu, ale zupełnie w innej formie - czasem piekarnik, czasem na patelni z warzywami, czasem duszony, albo z jakimś sosem. Polecam :)
OdpowiedzUsuń