Za równy tydzień będziemy w trakcie wielkanocnego świętowania. Zapewne będziemy odpoczywać i razem z rodziną celebrować ten dzień. A także smakować różne wspaniałości przygotowane na tą okazję. Bo Wielkanoc to jednak jeden z większych kulinarnych testów. Dlatego na wielkanocny podwieczorek musowo musi być pyszny placek. Podaję Wam więc wariację na temat sernika. Owsiano-orzechowy spód i gładka serowa masa z kawowym posmakiem nie będzie takim wielkim grzechem. Ale za to na pewno przypadnie sernikowym łasuchom.
- 3 garście orzechów włoskich (80 g)
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka miodu
- 40 g masła
Miód i masło rozpuść w garnuszku. Płynną masę wymieszaj z płatkami i posiekanymi na drobno orzechami. Przełóż do tortownicy (średnica 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10 minut.
- serek homogenizowany light 750 g
- jogurt naturalny gęsty 250 g
- 4 jajka
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cynamonu
Kawę zalej 1/4 szklanki wrzątku, dodaj cynamon. Napar odstaw do wystygnięcia. Jaja zmiksuj, dodaj jogurt oraz serek homogenizowany, następnie cukier i mąkę. Na samym końcu dodaj przestudzony napar kawowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wylej masę na podpieczony spód.
Podpiecz sernik w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 10 minut, a następnie zmień termostat do 130 stopni i piecz ciasto jeszcze godzinę. Wystudź. Smacznego!
Wartość Kaloryczna 230 kcal (1 porcja)
Białko 8,9 g
Węglowodany 22,4 g
Tłuszcz 11,2 g
Węglowodany 22,4 g
Tłuszcz 11,2 g
Fajny,smakowałby mi:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńwow!! Jutro kupuje serek homogenizowany i robię :D
OdpowiedzUsuń