Kolejna propozycja przedświąteczna. Ciasto o wielu smakach - tak można rzec już od pierwszego kęsa. Największego charakteru dodaje jednak plackowi mąka migdałowa, która jest nie tylko swoistą podstawą wypieku, ale i królową balu. A berło dzierży mus brzoskwiniowy, który trudem przygotowania nie przytłacza.
Ważne, że lekkie!
- 3 jajka
- 200 g płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Migdały (garść odłóż na później) zmiel na mąkę. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj proszek do pieczenia. Białka ubij na pianę. Następnie delikatnie, używając łyżki, wmieszaj do białek pianę oraz mąkę migdałową. Przełóż do tortownicy (średnica 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Studź w piekarniku.
- serek homogenizowany naturalny 100 g
- 1 banan
- 30 g orzechów laskowych
- 200 g brzoskwiń w syropie
Orzechy drobno posiekaj. Serek zblenduj z bananem, dodaj orzechy. W drugim naczyniu zblenduj brzoskwinie. Upieczony placek przekrawaj na 2 spody. Przekładaj w kolejności: spód - 1/2 masy serowej - 4 łyżki musu brzoskwiniowego - 2 spód - reszta masy serowej - reszta musu - pozostałe niezmielone migdały.
Wartość Kaloryczna 180 kcal (1 porcja)
Białko 6,9 g
Węglowodany 10,6 g
Tłuszcz 11,8 g
Węglowodany 10,6 g
Tłuszcz 11,8 g
Cudowne ,piekę ostatnio z mąką migdałową i ciacha są z jej dodatkiem genialne.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie! Mają duszę takie migdałowe wypieki. ;)
UsuńTo musi być absolutnie bajeczne! :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis! Jeszcze dzisiaj sobie zrobię
OdpowiedzUsuńJutro zabieram się za pieczenie... a ile czasu w piekarniku ma być biszkopt? Pozdrwiam
OdpowiedzUsuńOj, wcięło czas.;) Około 40 minut.
Usuń