Hop hop. Ni widu ni słychu, a tu nowy przepis. I teraz tak będzie częściej, powrót do sfery blogowej uznaje za rozpoczęty. Po wielu namowach, uznałam że wrócić trzeba, z nowym powerem.. z zupą. ;D
Dziś rzodkiewkowa, lekka, na nasze umęczone, poświąteczne żołądki.
Pachnie wiosną.
Składniki ( na około 1100g zupy - 3 - 4 porcje ):
- 2 małe pęczki rzodkiewek (ok.250 g)
- 2 ziemniaki
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 szklanki bulionu warzywnego (ja mam z kostki)
- koperek
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Rzodkiew umyj i drobno
posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć warzywa. Duś je kilka minut
cały czas mieszając. Zalej ciepłym bulionem i gotuj, do czasu aż
ziemniaki będą miękkie (około 20 minut). Do jogurtu dodaj 4 łyżki zupy.
Taki jogurt delikatnie połącz z zupą. Posiekaj koperek i podawaj z nim zupę.
Bon appetit !
Wartość Kaloryczna 55 kcal (100 g)
Białko 1,5 g
Węglowodany 7,6 g
Tłuszcz 2,05 g
zupa z rzodkiewki? :O
OdpowiedzUsuńmimo że jestem zdziwiona, to koniecznie muszę ją zrobić.
ciekawy pomysł na obiad. :D
OdpowiedzUsuń