niedziela, 7 kwietnia 2013

Tarta Szpinakowa

Wiosno, ach to Ty ? Nie poznaje Cię w tej aurze.. Bądź co bądź zielono mi. Zielone słońce, zielone oczy, zielona trawa między zębami... 
Nie nie, nie trawa. Szpinak. Zjedzmy zielony obiad, a co. 



Składniki ( na 1 tartę czyli 4 porcje):

Na spód:
  • mąka pszenna pełnoziarnista 200g 
  • jogurt naturalny 1,5% 150g 
  • 1 jajo 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
 Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób na zbite ciasto. Następnie zawiń w folię aluminiową i włóż do zamrażarki na godzinę. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyjmij ciasto i foremkę (średnica 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wylep ciastem (spód i boki). Piecz około 10 minut. 

Na nadzienie:
  • pół szklanki kaszy jaglanej 
  • 1 kostka bulionowa warzywna 
  • szpinak mrożony 450 g (1 opakowanie) 
  • śmietana 18% 100 ml 
  • 2 jaja 
  • 2 ząbki czosnku 
  • pestki z dyni 15 g 
  • ostra papryka 
  • sól 
  • pieprz
 Kaszę opłucz, zalej wodą i ugotuj z kostką bulionową aż do uzyskania miękkości. Szpinak rozmroź, wrzuć na patelnię teflonową i odparuj z wody. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Gotową kaszę, szpinak oraz czosnek zmiksuj na gładką masę. Całe jajka ubij na gładką masę i dodaj śmietanę oraz ostrą paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj. Zmiksuj na wolnych obrotach masę jajeczną i szpinakową. Przelej na podpieczony spód. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut. Pod koniec pieczenia posyp wierzch pestkami dyni. 



Wartość Kaloryczna  465 kcal (1 porcja ) 
Białko 24 g
Węglowodany 57,7 g
Tłuszcz 13,9 g


11 komentarzy:

  1. Wow, ta zieleń jest rozbrajająca. Super! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne smaki to jedno, ale ta tarta wygląda obłędnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szpinak i tarta to połączenie musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię szpinak i ta piękna tarta na pewno by mi smakowała. Na pewno wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. wow, ale zielona !! podoba mi się ten pomysł na tartę , zdrowie i to pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale to fajnie wygląda! Myślisz, że można by dodać do niej np. gotowanego kurczaka w małych kawałkach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniaaaam, to byłby ciekawy miks. Pokombinuj i daj znać jak wyszło ! ;)

      Usuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Podkradłam przepis. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym trochę nie pokombinowała ;p Zamiast jogurtu 1,5% którego nie miałam, zrobiłam mieszankę mleka 0,5%, jogurtu 0% i śmietany 12% ;) A i szpinak też trochę zmodyfikowałam... Tarta wyszła mi mniej kaloryczna.

    chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze mniej, ha! Kreatywność nie zna granic ;)

      Usuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)