Wiosno, ach to Ty ? Nie poznaje Cię w tej aurze.. Bądź co bądź zielono mi. Zielone słońce, zielone oczy, zielona trawa między zębami...
Nie nie, nie trawa. Szpinak. Zjedzmy zielony obiad, a co.
Składniki ( na 1 tartę czyli 4 porcje):
Na spód:
- mąka pszenna pełnoziarnista 200g
- jogurt naturalny 1,5% 150g
- 1 jajo
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób na zbite ciasto. Następnie zawiń w folię aluminiową i włóż do zamrażarki na godzinę. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyjmij ciasto i foremkę (średnica 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wylep ciastem (spód i boki). Piecz około 10 minut.
Na nadzienie:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 1 kostka bulionowa warzywna
- szpinak mrożony 450 g (1 opakowanie)
- śmietana 18% 100 ml
- 2 jaja
- 2 ząbki czosnku
- pestki z dyni 15 g
- ostra papryka
- sól
- pieprz
Kaszę opłucz, zalej wodą i ugotuj z kostką bulionową aż do uzyskania miękkości. Szpinak rozmroź, wrzuć na patelnię teflonową i odparuj z wody. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Gotową kaszę, szpinak oraz czosnek zmiksuj na gładką masę. Całe jajka ubij na gładką masę i dodaj śmietanę oraz ostrą paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj. Zmiksuj na wolnych obrotach masę jajeczną i szpinakową. Przelej na podpieczony spód. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut. Pod koniec pieczenia posyp wierzch pestkami dyni.
Wartość Kaloryczna 465 kcal (1 porcja )
Białko 24 g
Węglowodany 57,7 g
Tłuszcz 13,9 g
Wow, ta zieleń jest rozbrajająca. Super! :D
OdpowiedzUsuńPyszne smaki to jedno, ale ta tarta wygląda obłędnie! :-)
OdpowiedzUsuńAle zielona! Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńSzpinak i tarta to połączenie musi być pyszne
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szpinak i ta piękna tarta na pewno by mi smakowała. Na pewno wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńwow, ale zielona !! podoba mi się ten pomysł na tartę , zdrowie i to pyszne ;)
OdpowiedzUsuńAle to fajnie wygląda! Myślisz, że można by dodać do niej np. gotowanego kurczaka w małych kawałkach?
OdpowiedzUsuńMniaaaam, to byłby ciekawy miks. Pokombinuj i daj znać jak wyszło ! ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPodkradłam przepis. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym trochę nie pokombinowała ;p Zamiast jogurtu 1,5% którego nie miałam, zrobiłam mieszankę mleka 0,5%, jogurtu 0% i śmietany 12% ;) A i szpinak też trochę zmodyfikowałam... Tarta wyszła mi mniej kaloryczna.
OdpowiedzUsuńchilicake.blogspot.com
Jeszcze mniej, ha! Kreatywność nie zna granic ;)
Usuń