środa, 3 kwietnia 2013

Gruszkowe Racuchy

Codzienność czas zacząć. Stan poświątecznych zapasów wynosi 0. 
Placki, pampuchy, jabłuchy.. racuchy. Tak tak, ale i z gruszką, coby monotonności i opadom śniegu powiedzieć dość. I słodki, i obiadek. 



Składniki ( na 10 racuchów) :

  • 1 jabłko 
  • 1 gruszka 
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 2 jaja 
  • 2 łyżki oleju 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 20 pokruszonych tabletek słodziku 
  • pół szklanki wody
Owoce umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Białka ubij. Cały czas mieszając dodawaj do nich żółtka, olej oraz wodę. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. Na samym końcu wrzuć owoce i dokładnie wymieszaj. Krótko smaż na rozgrzanej patelni teflonowej z obu stron. 


Wartość Kaloryczna  102 kcal (1 racuch ) 
Białko 3,5 g
Węglowodany 13,2 g
Tłuszcz 3,5 g


2 komentarze:

  1. gruszkowe? takich nie jadłam, muszę spróbować :) muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. racuszki *-8 jak pysznie ! przyznam ,że zazwyczaj jadam z jabłuszkiem, ale pewnie z gruszkami też pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)