Truskawki królują. I u mnie wariacje na ich temat po każdą postacią. Prawie każdą. Ciasto nasycone owocami, tymi czerwonymi, i z delikatnym cytrynowym posmakiem. Znika szybko jak sezon na truskawki.
Aż chce się jeść by zachować w brzuszkach ten posmak lata.
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- pół szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier puder.. Następnie dodawaj po żółtku do masy i powoli miksuj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do białka. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut.
- 1/2 kg truskawek
- 480 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 galaretki truskawkowe
Truskawki zblenduj na mus. Galaretki rozpuść w 300 ml wrzątku. Gdy zaczną gęstnieć dodaj do nich mus i serek waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż na wystudzony biszkopt w formie i włóż do lodówki.
- 1 galaretka cytrynowa
- 330 ml śmietanki kremówki 30 %
Galaretkę rozpuść w szklance wrzątku. Wystudź. Wymieszaj ze śmietanką. Przełóż na stężałą masę truskawkową.
- 2 galaretki truskawkowe
- 200 g truskawek
Galaretki rozpuść w 3 szklankach wrzątku. Truskawki przełóż na wierzch masy cytrynowej i zalej tężejącą galaretką truskawkową. Włóż do lodówki. Najlepiej by placek odleżał całą noc.
Wartość Kaloryczna 190 kcal (1 kawałek )
Białko 5,3 g
Węglowodany 25,4 g
Tłuszcz 7
g
Węglowodany 25,4 g
Tłuszcz 7
g
Wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńCzerwony kusiciel ;)
UsuńIle gram lub cmxcm ma kawałek ciasta ?
OdpowiedzUsuńJest to kostka 6 x 6 cm
Usuń