Składniki (na 4 porcje, ok. 1000 g zupy):
- 750 g dojrzałych pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 mały ogórek zielony
- 2 ząbki czosnku
- pół cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml bulionu
- sól, pieprz
Pomidory natnij (krzyżyk na spodzie) i sparz wrzątkiem. Następnie obierz ze skórki. Cebulę, ogórka i paprykę posiekaj w kosteczkę. Obrane pomidory i pokrojone warzywa zblenduj na gładko. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do niego 2 łyżki oliwy. Czosnek posiekaj na drobno i rozetrzyj z mieszanką oliwy i soku z cytryny. Dodaj do zmiksowanych warzyw. Dodaj też bulion. Przypraw solą i pieprzem według uznania. Wstaw do lodówki.
- 4 małe kromki pieczywa graham
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- papryka słodka, ostra, chili w proszku
Oliwę i przyprawy dokładnie wymieszaj. Smaruj pędzelkiem kromki z obu stron. Pokrój chleb na kosteczki. Podsmażaj na suchej patelni. Posyp nimi wierzch zupy przed samym podaniem.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńPomidorowa z grzankami? Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńGaspacho to chyba najpopularniejszy przepis mojej akcji. Nie dziwne zważywszy na aurę:) Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńGaspacho to chyba najpopularniejszy przepis mojej akcji. Nie dziwne zważywszy na aurę:) Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBo zimne, szybkie i nieziemskie! Akcja świetna, na pewno jeszcze coś zmajstruje iberyjskiego ;)
UsuńCieszę się, że akcja Ci się podoba:) Proszę o dodanie banerku akcji ze strony durszlaka, aby mogła dodać ją na ich stronie akcji. Pozdrawiam:)
UsuńPychota :)! Uwielbiam Gazpacho, musze wypróbować Twój przepis!2
OdpowiedzUsuńZapraszam na najlepsze na świecie lody bananowe!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Zapraszam :-)
Nigdy nie jadłam Gazpacho, ale na twoje naszła mnie ochota :)
OdpowiedzUsuńRównież prowadzę bloga kulinarnego zapraszam :)
Obserwuję
http://zmiksowane.blogspot.com/