środa, 18 czerwca 2014

Gazpacho z Pikantnymi Grzankami

Zimna hiszpańska na gorące dni. Zupa. A może coś więcej? Coś więcej pomidorów niż na codzień i więcej wewnętrznego słońca. Gęsta. Orzeźwiająca. Paprykowe grzanki dodadzą pikanterii. Viva la Espania! 





Składniki (na 4 porcje, ok. 1000 g zupy):
  • 750 g dojrzałych pomidorów 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 mały ogórek zielony 
  • 2 ząbki czosnku 
  • pół cytryny 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 200 ml bulionu 
  • sól, pieprz
Pomidory natnij (krzyżyk na spodzie) i sparz wrzątkiem. Następnie obierz ze skórki. Cebulę, ogórka i paprykę posiekaj w kosteczkę. Obrane pomidory i pokrojone warzywa zblenduj na gładko. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do niego 2 łyżki oliwy. Czosnek posiekaj na drobno i rozetrzyj z mieszanką oliwy i soku z cytryny. Dodaj do zmiksowanych warzyw. Dodaj też bulion. Przypraw solą i pieprzem według uznania. Wstaw do lodówki.
  • 4 małe kromki pieczywa graham 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • papryka słodka, ostra, chili w proszku

Oliwę i przyprawy dokładnie wymieszaj. Smaruj pędzelkiem kromki z obu stron. Pokrój chleb na kosteczki. Podsmażaj na suchej patelni. Posyp nimi wierzch zupy przed samym podaniem.






¡Viva España!
¡Viva España!


















Wartość Kaloryczna 220
 kcal (1 porcja) 
 
Białko 6 g   
Węglowodany  21,5 g   
Tłuszcz 11,4 g 

8 komentarzy:

  1. Pomidorowa z grzankami? Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gaspacho to chyba najpopularniejszy przepis mojej akcji. Nie dziwne zważywszy na aurę:) Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gaspacho to chyba najpopularniejszy przepis mojej akcji. Nie dziwne zważywszy na aurę:) Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo zimne, szybkie i nieziemskie! Akcja świetna, na pewno jeszcze coś zmajstruje iberyjskiego ;)

      Usuń
    2. Cieszę się, że akcja Ci się podoba:) Proszę o dodanie banerku akcji ze strony durszlaka, aby mogła dodać ją na ich stronie akcji. Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Pychota :)! Uwielbiam Gazpacho, musze wypróbować Twój przepis!2

    Zapraszam na najlepsze na świecie lody bananowe!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Zapraszam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam Gazpacho, ale na twoje naszła mnie ochota :)

    Również prowadzę bloga kulinarnego zapraszam :)
    Obserwuję
    http://zmiksowane.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)