Mało tłuszczu (6% !), dużo smaku. Dużo żółtego, mało wyrzutów sumienia. W smaku i zapachu nie odbiega od 'kupnego'. Co jest piękne. Niestety nie rozpuszcza się tak dobrze, jak 'tłuściejsi bracia', więc na ciepło - w zapiekankach czy pizzy się nie sprawdzi.
Inspiracja.
Składniki ( na ok. 360 g sera):
- 3 szklanki mleka 2%
- ser twarogowy chudy 500 g
- 1 jajo
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól
Mleko zagotuj. Rozdrobnij ser widelcem. Wrzuć go do gotującego się mleka i co jakiś czas mieszając, gotuj przez 30 minut. Zdejmij z ognia i przecedź przez drobne sitko. Ser ostudź. Przygotuj 2 garnki. Do większego nalej wody i zagotuj. W mniejszym wymieszaj ostudzony ser, sodę, jajko i sól. Postaw mniejszy garnek na większym i gotuj w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, aż z masy serowej powstanie zbita bryła. Przełóż ją do formy, w kształcie takim, jaki chcesz, by Twój ser miał. Wyrównaj i dociśnij. Wystudź, przełóż do lodówki na całą noc. Smacznego.
Wartość Kaloryczna 270 kcal ( 100 g serka )
Białko 40 g
Węglowodany 13,7 g
Tłuszcz 5,8 g
Wow, muszę koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł ten serek, jestem miłośniczką serów, więc z pewnoscią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńA czy na mleku 0,5 wyjdzie ten serek?
OdpowiedzUsuńWyjdzie. Będzie minimalnie mniej wilgotny.
Usuń