Chlebek, taka swojska foccacia, dla amatorów oliwek i włoskich aromatów. Sycąca przekąska, którą można zagryzać na ciepło lub wziąć ze sobą do pracy czy na uczelnie. Bo gdy dopadnie nas głód, smutek i deprecha - wesoły trójkącik pomoże. ;)
Składniki (na 4 porcje/ 1 tortownice):
- 3 jaja
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
- 30 oliwek zielonych
- 12 oliwek czarnych
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka sody
- bazylia
Jajka ubij z 5 łyżkami wody na puszystą pianę. Dodawaj przesianą mąkę z sodą oraz bazylie i ocet. Odcedź oliwki. Masę przełóż do tortownicy (21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Oliwki wciśnij do masy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Wartość Kaloryczna 285 kcal (1 porcja)
Białko 13,5 g
Węglowodany 34,6 g
Tłuszcz 9,4 g
Białko 13,5 g
Węglowodany 34,6 g
Tłuszcz 9,4 g
Swietne przepisy-zajrzałam tu pierwszy raz i zaraz zabieram się za chlebek kukurydziany-a Ciebie zapraszam na lipkowy-domek.blogspot.com
OdpowiedzUsuń