piątek, 23 września 2016

Gryczane Muffinki z Masłem Orzechowym i Bananem

Babeczki naładowane energią ! Alternatywa dla batonów owsianych. Pieczcie je i wsadzajcie do lunchboxów. A co tutaj mamy. 

Masło orzechowe - zdrowe oleje i pyyyychota. 
Banan - energetyczny węglowodanowy kop na długo. 
Cynamon - rozgrzewa. 
Olej kokosowy - zdrowy tłuszcz roślinny. 
Miód - naturalny antybiotyk. 
Mąka gryczana - niski indeks glikemiczny czyli coś dobrego dla cukrzyków. 


Składniki (na 7 sztuk):
  • 130 g mąki gryczanej (niepełna szklanka)
  • 1 banan
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Mąkę połącz z cynamonem, sodą oczyszczoną, solą, olejem kokosowym i masłem orzechowym tak, by powstała sypka kruszonka. Banana z mlekiem i miodem zblenduj. Połącz suche i sypkie składniki. Odstaw na chwilę, aby masa zgęstniała. Przekładaj do papilotek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 15 minut.


Wartość Kaloryczna 180 kcal (1 muffin)
Białko 4,6 g    
Węglowodany  22,3 g   
Tłuszcz 8,1 g

8 komentarzy:

  1. Smakowicie wyglądają te energetyczne muffinki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Aplikacja kcalmar ma fajne przepisy i niskokaloryczne, może będzieto dla ciebie inspiracja!:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Słodkie i przy tym zdrowe- to zdecydowanie coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis bardzo ciekawy a muffinki wyglądają bardzo fajnie :) Zwykle robiłam tradycyjne tzn. z czekoladą ewentualnie z jakimiś dodatkami na wierzchu chyba czas urozmaicić jadłospis :)
    Pozdrawiam i czekam na kolejne posty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Przepisów na muffinki jest cała masa, także warto próbować. Kolejne posty w drodze, proszę tylko o cierpliwość :)

      Usuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)