Karoten zawarty w marchwi doda kolorytu bladej, pozimowej jeszcze skórze. Krem z sera białego porwie niezykłą delikatnością i świeżością wiosny.
Nic, tylko piec! ;)
Składniki ( na placek o śr. 20 cm/ 8 porcji):
- 3 średnie marchewki
- 4 jaja
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- aromat waniliowy
- pomarańcza
- 300 g sera chudego białego
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
Pomarańczę dobrze umyj i zetrzyj jej skórkę na tarce o małych oczkach. Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Płatki owsiane zmiel na mąkę. W większym garnku utrzyj mikserem żółtka z 3 łyżkami cukru na gładką, puszystą masę. Dodaj mąkę z płatków, proszek do pieczenia, imbir, 4 krople aromatu waniliowego, połowę skórki pomarańczy oraz utartą marchew. Wszystko dobrze wymieszaj. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę i wymieszaj z masą marchwiową. Przełóż to tortownicy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
Wyjmij z pieca, ostudź. Podziel na 2 placki.
Ser utrzyj z 2 łyżkami cukru, stopniowo dodając jogurt naturalny. Przełóż blaty kremem. Górę posyp skórką pomarańczy.
Wartość Kaloryczna 160 kcal (1 porcja)
Białko 13,9 g
Węglowodany 18,3 g
Tłuszcz 3,7 g
Białko 13,9 g
Węglowodany 18,3 g
Tłuszcz 3,7 g
rewelacja:) uwielbiam ciasta marchewkowe:)
OdpowiedzUsuńWygląda super! Ma piękny kolor:)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda, tak słonecznie :)
OdpowiedzUsuń