Pomysł zaczerpnięty z książki "Dania na diecie" Prószyński i S-ka.
- ser biały chudy 330 g
- 1 papryka czerwona
- 1/2 ogórka szklarniowego
- 1/2 cebuli
- 1 ogórek kiszony
- 6 marynowanych pieczarek
- 3 łyżeczki żelatyny
- sól, pieprz
Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody aż spęcznieje. Wszystkie warzywa umyj i pokrój w kosteczkę. Pieczarki także drobno posiekaj. Ser biały zmiksuj, dodaj warzywa i grzyby. Przypraw solą i pieprzem. Żelatynę podgrzej w garnuszku aż do rozpuszczenia. Dodaj do sera i ponownie wymieszaj mikserem. Masę przełóż na przeźroczystą folię spożywczą i uformuj kiełbasę. Dokładnie zawiąż. Wstaw do lodówki do stężenia, najlepiej w pozycji "stojącej" (np. wsadź do wysokiej i szerokiej szklanki). Gotową kiełbasę krój w plastry i zajadaj z chlebem pełnoziarnistym.
Wartość Kaloryczna 76 kcal (100 g)
Białko 13,3 g
Węglowodany 4,15 g
Tłuszcz 0,23 g
Białko 13,3 g
Węglowodany 4,15 g
Tłuszcz 0,23 g
o ale pomysł:) wygląda ciekawie:)
OdpowiedzUsuńładnie wygląda, ale kiełbasa bez mięsa...? przydałaby się jakaś prawdziwa kiełbasa tutaj na wierzchu :) w auchan kupiłam niedawno taką z serii "bez E". w sam raz na kanapeczki :)
OdpowiedzUsuńNawet te "mięsne" coraz częściej koło mięsa tylko leżały. Takie czasy. ;) Ale muszę spróbować tej auchanowskiej, dzięki za informację! Mimo, że do stoisk mięso/ryby w supermarketach mam pewną rezerwę.
UsuńPozdrawiam! :)
Świetny pomysł, tym bardziej dla mnie bo uwielbiam wszystko co z warzywami :)
OdpowiedzUsuńCiekawe nigdy nie próbowałam, ale na pewno w najbliższym czasie spróbuje . Zapraszam do mnie http://zdrowiejesrok.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń