Wersja pieczona w piekarniku.
Znalezione na blogu Słodkie Fantazje . :)
Składniki (na 12 pączków):
- 20 g drożdży
- 4/5 szklanki ciepłego mleka
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 jajo sól
- pół słoiczka konfitury (140 g)
Przygotuj zaczyn - w 1/4 szklanki ciepłego mleka rozpuść drożdże, dodaj 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę wymieszaj z cukrem i szczyptą soli. Dodaj wyrośnięty zaczyn. Dodaj też jajko i pozostałe mleko. Wyrób chwilę, a potem dodaj rozpuszczone lecz ostudzone masło. W razie gdyby ciasto się zbyt kleiło, posyp mąką. Wyrabiaj na jednolitą masę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Po wyrośnięciu przełóż na stolnicę. Spłaszcz je na grubość ok.2 cm i wykrawaj np. szklanką (moja o średnicy 7 cm) pączki. Przekładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostaw spore odstępy. Przykryj ścierką i odstaw jeszcze raz do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 12 minut - do czasu ładnego zarumienienia się pączków. Następnie nadziewaj konfiturą za pomocą szprycy. Najpyszniejsze jeszcze ciepłe. ;)
Wartość Kaloryczna 175 kcal (1 pączek)
Białko 4,6 g
Węglowodany 34 g
Tłuszcz 2,5 g
Białko 4,6 g
Węglowodany 34 g
Tłuszcz 2,5 g
ciekawa jestem jak smakowały :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Mój mąż jest na diecie trzustkowej i wyszukuję takie alternatywy.
Usuńto raczej bułeczki , ale wyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuńTak. Taka alternatywa dla zwykłych pączków. Ale mają swój własny charakter. ;)
UsuńCzęsto robię takie pączko - bułeczki tyle, że z nadzieniem z jabłek, albo bez nadzienia tylko z rodzynkami i wolę coś takiego 100 razy bardziej od sklepowych, ociekających fryturą i naszpikowanych spulchniaczami pączków.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! i na dodatek z myślą o łakomczuchach :) wygląda bardzo, bardzo apetycznie :) spróbuję za rok :)
OdpowiedzUsuń