Dobrze że niemożliwe nie istnieje. Dobrze że jest ten przepis. Wystarczy słoik. Słoik i ręce czynią cuda.
A drożdżówka jedną z lepszych eva wychodzi. I pełnoziarnista taka. I wyrośnięta.
Check in.
Składniki (na 16 kawałków/ formę 24 x 24 cm):
- 3 jaja
- 1 szklanka mleka 0,5%
- 50 g drożdży
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka bułki tartej
- opcjonalnie prażone jabłka (takie szarlotkowe) ok. 500 g
Ciepłe mleko, pokruszone drożdże, jaja oraz cukier przełóż do słoika. Dokładnie zakręć i potrząsaj
przez 3 minuty. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Mąki przesyp do miski. Dodaj wyrośnięte drożdże i oliwę - wszystko dokładnie wymieszaj. Do formy
(u mnie 24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia przełóż ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w
ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie wyłóż na ciasto jaki chcesz dodatek - u mnie to prażone
jabłka z cynamonem . Możesz też zrobić bez dodatku. Posyp bułką tartą. Wstaw do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut.
Wartość Kaloryczna 180 kcal (1 porcja bez dodatków)
Białko 6,5 g
Węglowodany 31 g
Tłuszcz 3 g
Białko 6,5 g
Węglowodany 31 g
Tłuszcz 3 g
Wartość Kaloryczna 200 kcal (1 porcja z jabłkami)
Białko 6,6 g
Węglowodany 37 g
Tłuszcz 3,1 g
Białko 6,6 g
Węglowodany 37 g
Tłuszcz 3,1 g
Bardzo fajny przepis, moja babcia robi takie ciasto ze słoika z konfiturą śliwkową :)
OdpowiedzUsuńDokładnie! Babciny taki. Bo kiedyś trzeba było radzić sobie bez mikserów.. Pozdrawiam. :)
UsuńZaintrygowałaś mnie tą słoikową recepturą! Nie słyszałam dotąd o takiej....
OdpowiedzUsuńświetne!
OdpowiedzUsuńDzięki . :)
UsuńCiekawy przepis !
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie http://wulkan-smaku.pl/sewris-pyszne-pl-recenzja-i-konkurs-na-was-do-wygrania-bony/