środa, 12 lutego 2014

Ciasto ze Słoika

Świat się zawalił. Mikser się spalił. I co tu począć bez miksera? I co tu począć gdy głód fizyczny i mentalny ( och, te słodkości) doskwiera? Przecież jak to tu egzystować w zimowym wieczornym półmroku bez parującej herbaty i ciepłego placka ..
Dobrze że niemożliwe nie istnieje. Dobrze że jest ten przepis. Wystarczy słoik. Słoik i ręce czynią cuda. 
A drożdżówka jedną z lepszych eva wychodzi. I pełnoziarnista taka. I wyrośnięta.
Check in.


Składniki (na 16 kawałków/ formę 24 x 24 cm):
  • 3 jaja 
  • 1 szklanka mleka 0,5% 
  • 50 g drożdży 
  • 100 g cukru (pół szklanki) 
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżka bułki tartej
  • opcjonalnie prażone jabłka (takie szarlotkowe) ok. 500 g 
Ciepłe mleko, pokruszone drożdże, jaja oraz cukier przełóż do słoika. Dokładnie zakręć i potrząsaj 
przez 3 minuty. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Mąki przesyp do miski. Dodaj wyrośnięte drożdże i oliwę - wszystko dokładnie wymieszaj. Do formy 
(u mnie 24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia przełóż ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w 
ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie wyłóż na ciasto jaki chcesz dodatek - u mnie to prażone 
jabłka z cynamonem . Możesz też zrobić bez dodatku. Posyp bułką tartą. Wstaw do piekarnika 
nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut. 


Wartość Kaloryczna 180 kcal (1 porcja bez dodatków)
Białko 6,5 g    
Węglowodany  31 g   
Tłuszcz 3 g 

Wartość Kaloryczna 200 kcal (1 porcja z jabłkami)
Białko 6,6 g    
Węglowodany  37 g   
Tłuszcz 3,1 g 

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis, moja babcia robi takie ciasto ze słoika z konfiturą śliwkową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Babciny taki. Bo kiedyś trzeba było radzić sobie bez mikserów.. Pozdrawiam. :)

      Usuń
  2. Zaintrygowałaś mnie tą słoikową recepturą! Nie słyszałam dotąd o takiej....

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis !

    Zapraszam do udziału w konkursie http://wulkan-smaku.pl/sewris-pyszne-pl-recenzja-i-konkurs-na-was-do-wygrania-bony/

    OdpowiedzUsuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)