W chwili wytchnienia między tą istną burzą w mózgu można zarzucić na kanapkę pasztecik. Zielony jak wiosna wesoły jak sosna. I zasiąść, przysiąść, usiąść w fotelu i rozkoszować się nim oraz niczym.
Ma w sobie wszystko co zdrowe i zielone. Oraz pomarańczowe. Oraz.. wszystko, co warzywne. Proste a wykwintne.
Składniki ( na 1 keksówkę 30 x 10 cm - 15 porcji)
- 2 średnie cukinie
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3 jaja
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- tymianek
Cukinie dokładnie umyj i razem ze skórką zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp solą, i odstaw, aby cukinia puściła wodę. Obierz marchew i zatrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekaj. Wyciśnij z cukinii nadmiar wody i wymieszaj dokładnie z utartą marchwią, cebulą, kaszą manną, płatkami owsianymi, tymiankiem, olejem i żółtkami. Białka ubij na sztywną pianę. Białka połącz z warzywami. Przełóż do większej keksówki (30x10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz pasztet w piekarniku przez 1 godzinę w 180 stopniach. Studź w gorącym piekarniku.
Wartość Kaloryczna 105 kcal (1 porcja)
Białko 3,2 g
Węglowodany 12 g
Tłuszcz 5,1 g
Wartość Kaloryczna 105 kcal (1 porcja)
Białko 3,2 g
Węglowodany 12 g
Tłuszcz 5,1 g
Pysznosciowy pasztet ,bardzo lubię cukinię.
OdpowiedzUsuńSuper napisane i genialnie upieczone! Uwielbiam wegetariańskie pasztety :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię :)
OdpowiedzUsuńKocham wszystko gdzie główną rolę odgrywa cukinia. Twój pasztet prezentuję się wspaniale. Aż zgłodniałem :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobie od razu, jak... Cukinia będzie tańsza.
OdpowiedzUsuńNie wiem jak u was, ale u mnie kosztuje 15zl/kg.
To był by najdroższy pasztet w moim skromnym życiu ;)
Zapraszam na chilicake.blogspot.com
Cukinia rosnie nawet w doniczkach na balkonie ... Warto pomyslec jak jest taka sroga ...Pozdrawiam
UsuńOryginalnie wygląda. Musi być smaczny. Gratulacje.
OdpowiedzUsuń