Amatorów Jabłuszek u mnie w domu nie brakuje, nie brakuje też pomysłów na rzeczy z Jabłkiem w roli głównej. Podczas rozleniwionego, parnego, czerwcowego wieczoru zniknęła w oka mgnieniu :)
- 150 g mąki żytniej
- 1 jajko
- 1 białko jaja
- 1 łyżka cukru
- 70 g margaryny
- pół kilo jabłek
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
Obierz jabłka i potnij na plastry. Jabłka wyłóż na zapieczone ciasto i piecz ok. 15 minut.
W tym czasie ubij białko z jogurtem j cukrem. Polej ciasto i ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut, aż polewa się zetnie.
Wartość Kaloryczna 165 kcal (1 porcja)
Białko 3,8 g
Węglowodany 23,9 g
Tłuszcz 6,9 g
zrobiłam. zjadłam całą. sama. od razu ^^
OdpowiedzUsuńjako jedna z posiadaczek lekkich blogów przyjmij moją nominację do one love blog award. info u mnie http://lekko-i-zdrowo.blogspot.com/2011/07/one-lovely-blog-award-muffinki-z.html
OdpowiedzUsuńczy mogę użyć mąki razowej albo pszennej?
OdpowiedzUsuńjaka jest średnica Twojej tortownicy? :)
dziękuję za odpowiedź! :>
Jakiego typu mąki żytniej użyłaś? :)
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu widzę płatki migdałowe. Nie ma o nich mowy w przepisie. No i ta margaryna... Ja użyję masła śmietankowego :-). I obowiązkowo dodam cynamon, bez którego nie wyobrażam sobie ciasta jabłkowego. Mam nadzieję, że tarta będzie pyszna. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńPłatki dodatkiem nieobowiązkowym, tarta nic nie traci bez nich :)
UsuńJak najbardziej kombinacje według własnych gustów mile widziane. Byleby efekt końcowy smakował i cieszył oko. Pozdrawiam :)