By zrobić śniadanie mistrzów trzeba mieć na czym. Mistrzostwa w futbolu dobiegają końca, dlatego szybki i łatwy chlebek do zrobienia między meczami najlepszy.
Pełen dobrych rzeczy. Lnu, słonecznika, sezamu. Ale najważniejsza jest tu mąka kukurydziana, która dodaje pieczywu wiejskiego, słonecznego charakteru. Pysznie!
Składniki (na 1 bochenek):
- 2 łyżki lnu mielonego
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka sezamu
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- sól
Wszystkie sypkie składniki wymieszaj w dużej misce. Zalej je ok. 1,5 - 2 szklankami ciepłej wody. Wyrób ciasto. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Przełóż do foremki (10 x 25 cm) wysmarowanej masłem i wyścielonej mąką. Przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 30 minut.
Wartość Kaloryczna 1760 kcal ( cały bochenek )
Białko 52,3 g
Węglowodany 332 g
Tłuszcz 26,2 g
A jak wygląda sprawa z ziarnami? Spokojnie można wrzucić jakiś słonecznik, siemię lniane i dynię? :)
OdpowiedzUsuńTak, ziarna pełnią dodatek czysto smakowy, nie zmienią właściwości chlebka. Także - wrzucaj co chcesz! Byle zdrowo :)
UsuńPozdrawiam