czwartek, 10 lipca 2014

Łatwy Chleb Kukurydziany na Drożdżach

By zrobić śniadanie mistrzów trzeba mieć na czym. Mistrzostwa w futbolu dobiegają końca, dlatego szybki i łatwy chlebek do zrobienia między meczami najlepszy. 
Pełen dobrych rzeczy. Lnu, słonecznika, sezamu. Ale najważniejsza jest tu mąka kukurydziana, która dodaje pieczywu wiejskiego, słonecznego charakteru. Pysznie! 


Składniki (na 1 bochenek):
  • 2 łyżki lnu mielonego 
  • 2 łyżki pestek słonecznika 
  • 1 łyżka sezamu 
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 25 g drożdży 
  • 1 łyżka cukru 
  • sól 
Wszystkie sypkie składniki wymieszaj w dużej misce. Zalej je ok. 1,5 - 2 szklankami ciepłej wody. Wyrób ciasto. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Przełóż do foremki (10 x 25 cm) wysmarowanej masłem i wyścielonej mąką. Przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 30 minut.



Wartość Kaloryczna  1760 kcal ( cały bochenek )
Białko 52,3 g
Węglowodany 332 g
Tłuszcz 26,2 g

2 komentarze:

  1. A jak wygląda sprawa z ziarnami? Spokojnie można wrzucić jakiś słonecznik, siemię lniane i dynię? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ziarna pełnią dodatek czysto smakowy, nie zmienią właściwości chlebka. Także - wrzucaj co chcesz! Byle zdrowo :)
      Pozdrawiam

      Usuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)