Testujemy wiosnę. Bo temperatury niczego sobie.
Dlatego dziś na talerzu słoneczne i pożywne danie.
Filet z kurczaka kolejny raz ląduje na naszym pomysłowym stole. Indyjskie smaczki czas pobudzić.
- 600 g fileta z kurczaka
- 4 cebule dymki
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Rozgrzej w rondlu oliwę, wrzuć cebulę, czosnek i koncentrat. Podduś. Zdejmij z ognia i do wystudzonej cebuli dodaj jogurt oraz curry. Mięso umyj i podziel na mniejsze kawałki, a następnie wymieszaj je z sosem jogurtowym i odstaw do lodówki na godzinę, do czasu aż smaki się przegryzą. Następnie duś wszystko na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Wartość Kaloryczna 100 kcal (100 g)
Białko 14,6 g
Węglowodany 2,7 g
Tłuszcz 3,5 g
przyprawy curry idealna do kurczaka:) Z tym musi się udać smak :)
OdpowiedzUsuńLubię takie smaki, przepis zdaje się być dziecinnie prosty więc planuje wypróbować;)
OdpowiedzUsuńZapraszam też na swojego bloga www.kwietniowaaa.blogspot.com
Wygląda pysznie i wydaje mi się że będzie dobrze pasował do diety na budowę mięśni ud. Teraz są wakacje, to trzeba jakoś wyglądać ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Carry :) mmm
OdpowiedzUsuńO tak! Uwielbiam curry :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne muszę sam spróbować :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, już czuje ten smak ;)
OdpowiedzUsuńNo! Wreszcie jakiś niecodzienny, z pogranicza egzotyki, przepis bez dziwacznych składników, których trzeba szukać po całym mieście a i tak człowiek wkurzony wraca do domu, bo jakieś bzdury nigdzie nie ma ;)
OdpowiedzUsuńOtóż to. Tym większa radość że ze składników zwykle znajdujących się w domu można zmajstrować niebanalną potrawę. :)
Usuń