wtorek, 26 maja 2015

Kurczak w Jogurtowym Curry

Testujemy wiosnę. Bo temperatury niczego sobie. 
Dlatego dziś na talerzu słoneczne i pożywne danie
Filet z kurczaka kolejny raz ląduje na naszym pomysłowym stole. Indyjskie smaczki czas pobudzić.


Składniki (na ok 1000 g):
  • 600 g fileta z kurczaka
  • 4 cebule dymki
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Rozgrzej w rondlu oliwę, wrzuć cebulę, czosnek i koncentrat. Podduś. Zdejmij z ognia i do wystudzonej cebuli dodaj jogurt oraz curry. Mięso umyj i podziel na mniejsze kawałki, a następnie wymieszaj je z sosem jogurtowym i odstaw do lodówki na godzinę, do czasu aż smaki się przegryzą. Następnie duś wszystko na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Wartość Kaloryczna 100 kcal (100 g)
Białko 14,6 g
Węglowodany 2,7 g
Tłuszcz 3,5 g

9 komentarzy:

  1. przyprawy curry idealna do kurczaka:) Z tym musi się udać smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie smaki, przepis zdaje się być dziecinnie prosty więc planuje wypróbować;)

    Zapraszam też na swojego bloga www.kwietniowaaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie i wydaje mi się że będzie dobrze pasował do diety na budowę mięśni ud. Teraz są wakacje, to trzeba jakoś wyglądać ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne muszę sam spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł, już czuje ten smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. No! Wreszcie jakiś niecodzienny, z pogranicza egzotyki, przepis bez dziwacznych składników, których trzeba szukać po całym mieście a i tak człowiek wkurzony wraca do domu, bo jakieś bzdury nigdzie nie ma ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otóż to. Tym większa radość że ze składników zwykle znajdujących się w domu można zmajstrować niebanalną potrawę. :)

      Usuń

Cześć i czołem!

Cieszę się, że tutaj jesteś. Masz jakieś zapytanie/prośbę/opinię/radę dotyczące bloga ? Pisz. Z niecierpliwością czekam na takowe i odpowiem na każde . ;)