Ciasteczek czas!
Przegrychy czas. Coś, co smakuje i syci. I smakuje. I celebruje jesień za oknem. Zza okna, zza kubka herbaty. Miło przegryza się, nawet z kotem na kolanach wiercącym dziurę w brzuchu. Wersja pełnoziarnista popularnych cynamonowych ślimaczków.
Składniki (na 10 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół szklanki mleka 2%
- 1 łyżka oleju
- 1 żółtko
- 20 tabletek słodzika
- pół opakowania drożdży instant (ok, 3,5g)
- 3 płaskie łyżki cynamonu
- 5 tabletek słodzika
- białko z 1 jaja
Ubij białko na pianę i, miksując, dodaj cynamon oraz rozdrobniony słodzik.
Rozwałkuj na kształt prostokąta wyrośnięte ciasto. Posmaruj pianką cynamonową. Zwiń w rulon i pokrój szerokim nożem na 10 równych części. każdą z nich spłaszcz jeszcze palcami. Odłóż do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut.
Wartość Kaloryczna 125 kcal (1 ciastko )
Białko 5,1 g
Węglowodany 19 g
Tłuszcz 2,5 g
Białko 5,1 g
Węglowodany 19 g
Tłuszcz 2,5 g
Musiały pachnieć bosko!
OdpowiedzUsuńKorzennie jesiennie! Taak! ;)
UsuńWspaniałe ciasteczka już czuję ich aromat i smak :)
OdpowiedzUsuńcynamonowe i pełnoziarniste.. mniam!
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńja polecam również te : http://gotujzmuzyka.blogspot.com/2013/11/bueczki-cynamonowe.html
I smakiem nie ustępują wyglądowi. ;)
UsuńCiekawy blog, muzyczno-kuchenny, będę śledzić jak się rozwija. :)